07 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

В атомната електроцентрала в Чернобил е спряло електричеството. Какво означава това

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 10 март 2022 в 08:56 83401
Панорама на площадката на Чернобилската АЕЦ - юни 2013 г Снимка: Wikimedia Commons
Свързани новини

Атомната електроцентрала в Чернобил и всички съоръжения в зоната за изключване на Чернобил са напълно изключени и вече са без електричество, съобщава украинската държавна енергийна компания.

Руските сили атакуваха неработещото ядрено съоръжение още в първия ден от инвазията (24 февруари), като го завзеха след тежки битки и взеха за заложници около 210 служители, съобщи Live Science.

Сега, след като централата е изключена от електрическата мрежа, приблизително 20 000 единици отработено ядрено гориво, държани в охладителните резервоари на централата, вече няма да получават активно охлаждане.

Украинските власти предупреждават, че това може да увеличи вероятността от изпаряване и изхвърляне на ядрен материал и радиоактивният материал може даде облъчи с опасна доза персонала на централата.

Някои експерти по ядрена енергетика обаче обясняват, че тъй като отработените горивни пръти вече са на 22 години и са много по-студени, отколкото когато са били в началото, това събитие е малко вероятно.

„Отработените горивни пръти са на най-малко 22 години. Те имат много малко топлина за разсейване“, написа в Twitter Марк Нелсън (Mark Nelson), управляващ директор на Фонда за радиационна енергия, който съветва компании и организации с нестопанска цел относно ядрената енергия.

"Техната топлина е достатъчно ниска, че експертите, с които разговарях, очакват седмици или дори месеци да изминат, за да се загрее водата достатъчно, че да се пресуши басейна. Дори и тогава естествената циркулация на въздуха трябва да е достатъчна."

Украинската държавна служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна (SSSCIP) обвини прекъсването на електрозахранването в „щети, причинени от окупаторите“, въпреки че все още не е имало независима проверка на причината.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че резервните дизелови генератори на Чернобилската централа имат 48-часов капацитет и призова за прекратяване на огъня, за да се възстанови електричеството.

Междувременно служители от Международната агенция за атомна енергия на ООН (МААЕ) изразиха нарастваща загриженост за състоянието на служителите в Чернобил, които са държани като заложници в централата вече две седмици. Работниците обикновено напускат радиоактивната централа след края на работното време, но сега са принудени да живеят на обекта.

Системите за наблюдение на ядрения материал в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил, спряха да предават данни на ядрения надзорен орган на ООН във вторник (8 март).

Тези наблюдения са техническите мерки, които МААЕ използва, за да следи ядрения материал и да гарантира, че той няма да попадне в грешни ръце. След като системите за наблюдение са изключени, агенцията няма начин да знае местоположението на ядрения материал на централата, което увеличава възможността да попадне не където трябва.

МААЕ обясни в изявление, че „отдалеченото предаване на данни от системите за наблюдение на защитните мерки, инсталирани в АЕЦ Чернобил, е изключено“ и макар че работниците имат „достъп до храна, вода и лекарства в ограничена степен“, „ситуацията за персоналът се влошава."

Персоналът на съоръжението е отговорен за извеждането на обекта от експлоатация и осигуряването на безопасното погребване на радиоактивния материал в неработещите реактори на централата. След руската окупация на Чернобил обаче тази работа е спряна. Преди прекъсването на електрозахранването работниците можеха да се свързват само по имейл.

„Дълбоко съм загрижен за трудната и стресираща ситуация, пред която е изправен персоналът в атомната електроцентрала в Чернобил, и потенциалните рискове, които това носи за ядрената безопасност“, коментира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси в изявлението.

„Призовавам силите, които ефективно контролират обекта, спешно да улеснят безопасната смяна на персонала."

Осем от 15-те работещи ядрени реактора на Украйна все още работят, съобщава украинският ядрен регулатор в изявлението, включително два в завода в Запорожка, който е завзет от руските сили миналата седмица. Персоналът на завода в Запорожко, който се запали за кратко след обстрела при превземането му, работи на смени.

Съобщава се, че радиацията както в Чернобил, така и в Запорожие е на нормални нива.

Източник: Chernobyl nuclear power plant has lost electricity
Ben Turner, Live Science


zuljin
Рейтинг : -12205
11.03 2022 в 17:53 1
+ 2
- 1
Електрозахранването е възстановено от Беларус. Явно е било поредната фашистка провокация...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.