В неделя приключва гласуването за най-добро съоръжение за изучаване на физиката (обновена)

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 април 2015 в 11:54 2499 0

До полунощ на неделя по лятно тихоокеанско време PDT, 5 април, тоест 10:00 в понеделник за нас, може да се гласува в последния кръг на първенството "Лудостта на физиката" (Physics Madness Grand Champ). На 6 април ще стане ясно кое съоръжение за изучаване на физиката ще спечели.

Победителят е DECam - Камера за търсена на тъмна енергия.

Претендентите в последния кръг са: Големият адронен колайдер - LHC и DECam - най-мощният цифров фотоапарат за търсене на тъмна енергия.

Как стигнаха до тук:

Изберете между:

LHC - Големият адронен колайдер

Големият адронен колайдер е най-мощният ускорител на частици в света. Той ускорява протони и други йони до скорости, близки до скоростта на светлината и в около 17- километров тунел , използвайки магнити, които генерират полета 100 000 пъти по-силни от земното. Учените сблъскват частиците, за да се пресъздадат в малък мащаб условията след Големия взрив. Експериментите в LHC доведоха до откритието на Хигс бозона през 2012 г. Когато го рестартират тази година, LHC ще търси неща като суперсиметрия, тъмна материя и допълнителни измерения.

DECam - Камера за търсена на тъмна енергия

Със своите зашеметяващи 570 мегапиксела, DECam е най-мощният цифров фотоапарат в света. Той ще търси тъмната енергия, мистериозната сила, която ускорява разширяването на Вселената. Освен това, този гигантски фотоапарат ще изследва небето, ще заснима астероиди, свръхнови и транс-нептунови обекти. От върха на върха на планината Cerro Pachón в Чили, DECam може да запечата светлина от повече от 8 милиарда светлинни години разстояние и да улови повече от 100 хиляди галактики във всякаснимка.

Може да подадете гласа си тук до понеделник 06.04.2015 в 10ч.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !