Въглеродният диоксид от земната мантия може да е предизвикал някои италиански земетресения

Най-големите землетресения съвпадат с засилване на емисиите на CO2, но е възможно и обратното - емисиите да предизвикват най-опасните трусове

Ваня Милева Последна промяна на 28 август 2020 в 13:02 6356 0

Кредит Wikimedia Commons

Една от обществените сгради в Акуила след земетресението през 2009 г.

Италианските Апенини винаги са били сеизмично неспокойни - до неотдавнашното събитие в Акуила през 2009 година. С магнитуд 6,3 то бе най-разрушителното от десетилетия, със стотици смъртни случаи. Авторите на нова статия, публикувана в списание Science Advances, са открили връзка между тези земетресения и отделянето на въглероден диоксид, натрупан в недрата на Земята.

В земната мантия на големи дълбочини се разлагат на карбонатни минерали, което води до отделянето на свободен CO2. Лекият газ се издига на повърхността, натрупвайки се в кухините на земната кора и се разтваря във водата. По-рано се e предполагало, че в райони с тектонична активност въглеродният диоксид може да се измъкне навън, а внезапните спадания на налягането, причинени от това, от своя страна могат да предизвикат земетресения.

За да тестват това, Карло Карделини (Carlo Cardellini) и колегите му от 2009 до 2018 г. наблюдават съдържанието на въглероден диоксид в източниците на подземни води на Монте Велино, точно в епицентъра на самото събитие на 2009 г. Всъщност покачването на концентрацията на CO2 съвпада с най-силните земетресения, докато по време на слаби земетресения концентрациите спадат. Според учените по време на „пауза“ изворите във Велино доставят 400-500 тона газ в атмосферата, а по време на събития с магнитуд 6 или повече - над 600 тона на ден.

Въглеродният диоксид от земната мантия от големи дълбочини може да се издигне през земната кора, да проникне в подземните води и да стигне до повърхността в изворната вода, както е изворът Сан Виторино (на снимката) в Централна Италия. Кредит: G. CHIODINI/INGV

Всичко това, разбира се, все още не показва, че именно емисиите на CO2 могат да предизвикат земетресения - може би връзката между тези събития е обратна.

„Това е като дилемата с кокошката и яйцето“, коментира Андреа Били (Andrea Billi), геолог от Италианския национален изследователски съвет в Рим, който не e участвал в проучването.

Постоянният мониторинг на тези видове емисии на въглероден диоксид в Апенините и други сеизмично активни региони, като Калифорния и Япония, може да разкрие дали отделеният газ е предвестник или продукт на трусовете, отбелязва той.

Ясно е обаче, че наблюдението на съдържанието на CO2 може да се превърне в друг инструмент за прогнозиране на земетресенията в някои сеизмично активни региони и ще помогне да се избегне повтарянето на събития, подобни на случилите се през 2009 г.

Справка:

G. Chiodini et al. Correlation between tectonic CO2 Earth degassing and seismicity is revealed by a 10-year record in the Apennines, Italy. Science Advances. Published online August 26, 2020. doi: 10.1126/sciadv.abc2938.

Източник: Carbon dioxide from Earth’s mantle may trigger some Italian earthquakes, Science news

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !