Вижте огромната медуза, забелязана до бреговете на Великобритания (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 16 юли 2019 в 10:43 7371 0

Кредит Lizzie Daly/Twitter

Лизи Дейли (Lizzie Daly), биолог и водещ, се гмурка заедно с оператора Дан Абът (Dan Abbott) около бреговете на Корнуол, Великобритания, когато вижда бледооранжева медуза от вида Rhizostoma pulmo с удивителни размери.

"Не очаквахме нищо", разказва Дейли. "Беше невероятно преживяване".

Абът и Дейли се гмуркат като част от кампанията Wild Ocean Week, целяща да събере средства за природозащитното дружество Marine Conservation Society във Великобритания, основано от Дейли, и целта им е била да снимат различни морски видове около крайбрежието. 

"Първата ми реакция беше, че никога не съм виждал толкова голяма медуза в живота си", спомня си Абът. След това се фокусира върху това да не стои на пътя й и опитва да запише видео на това "красиво, величествено, бавно движещо се, грациозно животно".

Медузите Rhizostoma pulmo в началото са малки, с дължина едва един милиметър, преди да пораснат до големи размери, както тази, заснета във видеото, обяснява Шерил Еймс (Cheryl Ames), изследовател в Националния музей за естествена история Смитсониън, САЩ, която не е участвава в заснемането. 

"Невероятно е да видим толкова голям екземпляр", споделя Еймс. 

Този вид, който се храни с малки ракообразни и зоопланктон е разпространен в Средиземноморието и бреговете на Великобритания, но обикновено не достига чак толкова големи размери. Според Еймс не е възможно Rhizostoma pulmo да стане толкова голяма в аквариум.

Копривните клетки на този вид са по-компактни от на други видове с дълги пипала. 

"Те не парят толкова силно, въпреки, че не бих си пъхнала ръката там", обяснява Еймс. 

Дейли споделя, че не се е страхувала да плува до медузата и се надява, че това видео ще вдъхнови и други да се запалят по океана. 

"Влезте във водата, вземете шнорхел. Просто отидете да видите какво има там", призовава Дейли. 

Източник: Science alert - A Mesmerising Jellyfish as Big as a Human Has Been Spotted Off The Coast of The UK

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !