Древно морско създание с 18 пипала може да е предшественик на съвременни мешести

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 03 април 2019 в 00:01 5040 0

Снимка: Jakob Vinther, Cambrian Sessile, Suspension Feeding Stem-Group Ctenophores and Evolution of the Comb Jelly Body Plan, 2019
Снимка: Jakob Vinther, Cambrian Sessile, Suspension Feeding Stem-Group Ctenophores and Evolution of the Comb Jelly Body Plan, 2019

Учени откриха фосил на 518 милиона години в Южен Китай, който изглежда като чудовище от фентъзи филм.

Съществото, наречено Дайхуа санкионг, седяло на океанското дъно като морска анемона, хващайки нищо неподозоращата си плячка с 18 дълги пипала, покрити с ресни.

Възможно е то да е предшественик на животни от тип гребенести, съобщават Business Insider

Според ново проучване, публикувано в Current Biology, Дайхуа санкионг, живял преди 518 милиона години е открит преди десетилетие в южната китайска провинция Юнан, има 18 пипала, които се разклоняват от зеещата му паст. 

Палеобиолога Джейкъб Винтър (Jakob Vinther) от Университета в Бристол вижда фосила при посещение в палеобиологическата лаборатория на Университета Юнан. 

"Бях изключително щастлив да видя фосила, който дава почти 3D изглед на начина, по който е изглеждало животното", съобщава Винтър, който е съавтор на изследването. 

Израстъците му, с размер на монета, покрити с дълги ресни, с които улавят плячката си, са разположени като листенца на цвете. Според новото проучване, тези ресни може да означават, че морското животно е предшественик на друг подводен тип животни, съществуващи и днес - гребенести. 

Те са мешести животни, които нямат скелет, но са снабдени с други начини да ловуват, според Винтер. Те могат да увлекат плячката си с дълги пипала и дори може да погълнат представители на собствения си вид. Мястото на тези животни в генеологичното дърво е още спорно. Преди много са смятали, че това са едни от първите животни еволюирали на планетата.

Но след като вижда Дайхуа Санкионг, Винтер осъзнава, че иа физически прилики между ресните на древното животно и гребеноподобните ресни на модерните гребенести. Тези прилики предполагат, че съвременните животни може да идват от дълга линия предшественици. 

"Видяхме, че гребенестите произхождат от странни и чудесни предци," разказва Винтер. "Гребенестите сами по себе си са страшно особени, но сега вече можем да го обясним."

Обикновено ресните са микроскопични израстъци, подобни на косми, които излизат от клетки по повърхността и им помагат да усетят заобикалящата ги среда. Но в случая на Д. сангионг, тези ресни са достатъчно големи да изпълняват друга функция - вероятно помагат на животното да се придвижва или улавя плячка. 

Винтер отбелязва, че е известни само едни други същества, с подобни ресни - от тип гребенести. 

Гребенестите медузи или ктенофори (ктенофор от древногръцки значи "носещ гребен"), имат осем реда гребени от срастнали ресни, които обгръщат страните им. Ресните извършват синхронизирани движения и така животното се придвижва напред във водата, понякога отразявайки светлината, което им придава вид с цветовете на дъгата.

"Тези ресни са дълги до 2 мм и са най-дългите изобщо при някое животно," пояснява Винтер. Фактът, че днешните гребенести и Д. санкионг имат дълги ресни е доказателство, че съвременните медузи "са еволюирали от съществото, седяло на океанското дъно като морска анемона"

Гребенестите съществуват от поне 500 милиона години според института Смитсониан и са открити във всяка океанска среда по света.

Според Винтер преди стотици милиони години, пипалата на Д. санкионг еволюират в редове гребени, а устата им се завива навън с времето, за да стане основното кълбовидно тяло на днесните медузи. Според него това изглежда най-вероятното обяснение как уседнало животно със скелет е еволюирало в свободно плуваща медуза без кости. 

Но не всички палеобиолози са съгласни. 

"Трудно е да се каже дали тези древни създания са част от родословието на гребенестите," смята Кейси Дън (Casey Dunn), професор по екология и еволюционна биология в Университета Йейл. "Много съм скептичен към техните заключения."

И все пак, според авторите на изследването, техните открития са силно доказателство, че гребенестите са свързани с коралите, морските анемони и медузите. 

"Тези древни пипала са същите, които виждате при коралите и морските анемони," е категоричен Винтер. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !