В океана преди половин милиард години са плували медузи със скелет

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 юли 2015 в 13:11 6535 1

Кредит Zhang Fang

Шестте открити видове мешести с твърда тъкан. Две от тях са показани от художника в различни проекции.

Шест вида древни медузи от преди половин милиард години са имали твърди скелети, за разлика от съвременните си роднини.

Тези неочаквани резултати са получени от китайски палеонтолози след анализ на фосили, открити в Чили в отложения от ерата камбрий. Учените смятат, че възрастта на находките е преди около 520 милиона години. Сред тях са около трийсетина изчезнали от вида мешести, включително три неизвестни досега. Също като техните съвременни наследници, те имали тяло, което прилича на празна торба, с осем реда на реснички, с помощта на които се движат във водата.

Но у тези три за първи път описани вида и у още три известни и преди, но неизследвани подробно, са открити и осем реда пластинки от твърди тъкани, съчетани със статолити - сензорни органи за плаваемост. Съставът на тези "укрепващи конструкции" не е ясен. Може би са били съставени от хитин, като екзоскелета на насекоми и ракообразни с включения от по-твърди минерали като карбонати.

Авторите смятат, че тези твърди елементи може да са служили като допълнителна опора на меките животински тъкани както нашия собствен скелет например, както и да осигурят известна защита от хищници. А такива не са липсвали в плитките и топли морета на камбрия. Но това не им е помогнало - нито един представител на този необичаен клон медузи със скелет не е доживял до днес.

Изследването е публикувано в Science Advances.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2015 в 23:04

"Шестте открити видове мешести с твърда тъкан. Две от тях са показани от художника в различни проекции. Снимка: Zhang Fang"

Сериозно ли 6? И 2 са показани в различни проекции?

Наистина ли?

Да вярвам на текста ли или на очите си?

За правопис май е модерно да се говори само около матурите...