Открит е мозък на "морско чудовище" на 500 милиона години

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 май 2015 в 10:52 4470 0

Кредит Jean Bernard Caron | Royal Ontario Museum

Odaraia Alata с издутите бели очи.

Фосилизираните мозъци на две древни, подобни на чудовища морски същества, са помогнали на палеонтолозите да разберат как предците на съвременните членестоноги (хлебарки, паяци, мухи, скорпиони, раци), са развили това толкова важна структура като главата.

Изследването е публикувано вчера (7 май) в списание Current Biology, а за новото проучване разказва Live Science.

"С течение на времето, структурата на главата става все още по-сложна, а тази вкаменелост ни дава първия отговор на въпроса, как членестоногите са преминали от живот в меко тяло към живот в здрава броня. Това откритие ни дава възможност да разберем по-добре как се е появила и формирала тази група животни, за която се твърди, че е най-проспериращата категорията живи същества днес", - казва Хавиер Ортега-Ернандес (Javier Ortega-Hernandez) от университета в Кеймбридж.

Първите членестоноги са се появили в океаните на Земята по време на "Камбрийския взрив" - наречен така от биолозите по аналогия на "Големият взрив", дал началото на нашата Вселена.

Преди 530 милиона години, в началото на Камбрия на Земята става уникално събитие – като че ли внезапно, бързо и почти едновремено възникнали множество нови биологични форми. В съвременната фауна има 30–35 типа многоклетъчни животни; а в Камбрия са се появили около 100! След това нови типове не възниквали, а много от старите изчезнали. Сред появилите се нови видове са и предшествениците на съвременните членестоноги.

Ортега-Ернандес е проучвал вкаменелостите в известните шисти Бърджес Шейл (Burgess Shalе, Британска Колумбия, Канада). Благодарение на уникалните условия при отлагането често се намират не само отпечатъци на черупки от безгръбначни, но и очи и други меки части на тялото. 

Палеонтологът обяснява, че първите членестоноги не приличали на съвременните представители на този тип, а напомняли по-скоро на червеи с крака, без екзоскелета, който е характерен за днешните насекоми и ракообразни. Останките на тези същества почти не са оцелели именно заради липсата на твърди компоненти. 

Ортега-Ернандес, изучавайки сбирките на музея Торонто, събрани в Бърджес, се натъкнал на отпечатъци на две необичайни членестоноги, в които са се запазили следи от мозък на тези древни безгръбначни

Мекото, подобно на трилобит, членестоного Helmetia expansa е живяло по време на Средния Камбрий. Предната част на главата на съществото е с бели кръгли очи. Снимка: Jean Bernard Caron / Royal Ontario Museum

Един от образците, Helmetia expansa, е с меко тяло, аналог на трилобитите (измрял вид членестоноги), разказа Ортега-Ернандес. Другият е древно членестоного, Odaraia Alata, подобно на мини-подводница.

Новото изследване се фокусира върху овална структура, наречена преден склерит (аналог на първия хитинов сегмент на членестоногото). Предният склерит отдавна е обърквал изследователите, защото някои праисторически членестоноги го имат, а други не, а разположението му се променя, в зависимост от качеството на фосилите.

Изследваните фосилизирани мозъци са помогнали да се реши тази мистерия. Анализът на предния склерит при двете членестоноги от преди повече от 500 милиона години, показва, че структурите са били свързани с подобните на луковици очи на съществата. Резултатите представят доказателства, че тези структури са овални, свързани с нерви с предната област на мозъка, според изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !