Водещ световен учен с лекция за невроинформатика, невронни мрежи и неврокомпютри на 18 октомви в БАН

Проф. Никола Касабов представя нови разработки и приложения в БАН

БАН Последна промяна на 17 октомври 2022 в 00:01 2354 0

Кредит: : Kasabov, N., NeuCube: A Spiking Neural Network Architecture for Mapping, Learning and Understanding Spatio-Temporal Brain Data, Neural Networks, vol.52, 2014.

Лекция на тема “Невроинформатика, невронни мрежи и неврокомпютри: Настояще и бъдеще” ще изнесе проф. Никола Касабов, гост-професор в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Невроинформатиката се занимава с информационните процеси на нервната система и с тяхното моделиране и изучаване. Невронните мрежи (НМ) са модели за обработка на данни, които в последните години се прилагат в почти всички области на науката и технологиите в света, благодарение на т.н. дълбоки невронни мрежи. НМ се развиват непрекъснато, като понастоящем бурно се развиват импулснитe НМ (ИНМ), още известни като spiking neural networks, които са базата за разработката на свръхмощни невроморфни неврокомпютри. Те включват стотици и милиони искуствени неврони и консумират хиляди пъти по-малко енергия от сегашните компютри.

Лекцията ще се проведе на 18 октомври (вторник), от 11:00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН и ще се излъчва онлайн на https://www.youtube.com/watch?v=ZOp51P7NBvE 

Проф. Никола Касабов е водещ световен учен в областта на невронните мрежи (НМ) и неговата лекция е посветена на настоящото развитие и проблеми на НМ, както и на тяхното бъдеще. Той представя също оригинални теории и модели на НМ, разработени от него, които се използват в повече от 50 страни от света, като развиващитe се НМ (Evolving Connectionist Systems, ECOS [1,2]) и изчислителната архитектура, базирана на ИНМ, наречена NeuCube [3,4]. Тя използва стандартен шаблон на човешкия мозък, заложен в архитектурата за много по-адекватна обработка на мозъчни данни и по-общо - на временни-пространствени потоци от данни.

Лекцията демонстрира множество приложения на НМ, ИНМ и NeuCube, разработени от екипа на Касабов. Това са ранна диагноза и предсказване на мозъчни и когнитивни заболявания, интерфейси мозък-машина за управление на протези и обекти чрез мозъчни сигнали и други. Част от тези разработки са влезли в програмата на нов Европейски проект NEMO-BMI (невроморфни интерфейси за мозък-машина), в който наред с управлението на протези, мозъчни сигнали ще се дешифрират и подават за първи път в световната практика към повредени нерви на гръбначния стълб за тяхното възстановяване чрез непрекъснато самообучение. Това е водещ проект в световната наука в тясно сътрудничество с учени от Франция, Нидерландия и Швейцария. Българският екип е базиран в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.


[1] N.Kasabov, Evolving Connectionist Systems, Springer, 2007
[2] NeuCom: https://theneucom.com 
[3] N.Kasabov, Time-Space, Spiking Neural Networks and Brain-Inspired Artificial Intelligence, Springer, 2019, https://www.springer.com/gp/book/9783662577134 
[4] NeuCube: https://kedri.aut.ac.nz/neucube 

Професор Никола Касабов е директор на фондацията на KEDRI и катедра по инженерство в Училището по компютърни и информационни науки към Окландския технологичен университет, член на Кралското общество на Нова Зеландия, член на Новозеландското компютърно общество и член на IEEE (Институт по електротехника и електроника, Ню Джърси, САЩ).

Има магистърска и докторска степен от Техническия университет в София. Основните му научни интереси са в областта на интелигентните информационни системи, софтуер, неврокомпютри, биоинформатика, изследване на мозъка, обработката на реч и изображения, извличането на данни и откриването на знания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !