Вредата от маслото е мит

То не е по-вредно от хидрогенираните мазнини в маргарина, убедени са учените

Катя Димитрова Последна промяна на 05 юли 2016 в 10:00 4540 0

Кредит Fit Day

Употребата на масло в храната е слабо свързана с общата смъртност, не е свързана със сърдечно-съдовите заболявания и показва слаба връзка с появата на диабет.

Такива са резултатите на едно ново епидемиологично проучване, което анализира връзката на консумацията на масло с хроничните заболявания и смъртност, пише Science daily.

Данните от систематичния преглед и метаанализ са публикувани в списание PLoS ONE.

Въз основа на систематичен анализ и търсене на множество онлайн академични и медицински бази данни, изследователите са определили девет достоверни научноизследователски проучвания от 15 държави сред 636 151 изследвани души, общо 6,5 млн човеко-години наблюдения.

В хода на изследванията са идентифицирали 28271 смъртни случая, 9783 случаи на сърдечно-съдови заболявания и 23954 случаи на начално развитие на диабет тип 2. На основата на данните от деветте изследвания е проведен метаанализ, за да се изчисли относителния риск от консумацията на млечния продукт.

Потреблението на масло е стандартизирано във всички девет изследвания до 14 грама на ден или приблизително една супена лъжица, което съответства на допустимата норма според здравните власти на САЩ.

Средното потребление на масло при проучванията варира от 1/3 до 3.2 порции на ден.

Според метаанализа, със сигурност връзка между консумацията на масло и заболяванията на сърдечната и ендокринната системи не може да се направи. Учените твърдят, че ако има връзка между хранителния продукт и преждевременната смърт, тя е толкова ниска, че е пренебрежима.

Според изследователите е много по-здравословно да се яде масло, отколкото маргарин например, тъй като единият продукт е натурален, а другият съдържа хидрогенирани мазнини, които доказано влияят негативно върху здравето.

Отделно маслото се оказва по-добър избор и от храни като захар, нишесте, бял хляб и картофи, при които рискът от развитие на захарна болест и сърдечносъдово заболяване е в пъти по-висок.

Мнението на специалистите е, че маслото не трябва да бъде „демонизирано“ и да се предпочита пред маргарините. Най-подходящ избор за здравословното меню обаче остава студено пресованият зехтин и мазнини от соя, рапица и ленено семе.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !