Вулкан в Аляска предизвиква големи проблеми както за римляните, така и за древните египтяни

Огромно вулканично изригване в Аляска е свързано с възхода на Римската империя

Ваня Милева Последна промяна на 23 юни 2020 в 10:58 2614 0

Кредит Pxhere

Убийството на Юлий Цезар през 44 г. пр.н.е. предизвиква близо две десетилетие борби за власт, довели до падането на Римската република и възхода на Римската империя.

Историческите източници говорят за глад, болести, странни гледки в небето и необичайно студено време в Средиземноморието. Ново проучване предполага, че причината за тези бързи промени в околната среда е мощно вулканично изригване от другата страна на планетата, на вулкана Окмок в Аляска през 43 г. пр.н.е.

Изследователите смятат, че катастрофалното изригване играе важна роля в редица големи исторически промени в Средиземноморието, като падането на Римската република и края на царството на Птолемеите в Египет.

Документът бе публикуван в списание Proceedings of the National Academy of Sciences в понеделник.  

Международен екип от учени и историци използва анализ на вулканична пепел (тефра), открита в ледени сондажни ядра на Арктика. След това ги сравнява със свидетелства на климатичните промени в дървесни пръстени от Скандинавия, Австрия и Белите планини в Калифорния, заедно с климатичните записи от пещерно образувание в Североизточен Китай. 

Заедно те разкриват наличието на големи атмосферни промени, настъпили през 43 г. пр.н.е. и продължават да влияят през следващите две години.

Остров Умнак на Аляска от Алеутския архипелаг, показва огромната 10-километрова калдера (горе вдясно) до голяма степен създадена от изригването на Окмок II 43 г. пр.н.е. Кредит: US Geological Survey

Анализът предполага, че източникът на драмата е изригването на Окмок II, което се е случило в началото на 43 г. пр.н.е., събитие, което е толкова катастрофално мощно, че взривява 10 километра кратер около вулкана.

„Направихме геохимичен отпечатък на пепелта и сравнихме отпечатъка с библиотека от пепел от вулкани, за които се смята, че са изригнали около това време през първия век пр.н.е. Съвпадението с пепелта на Окмок II бе отлично, така че няма съмнение, че е дошъл от този вулкан“, заяви пред IFLScience Джо Макконел (Joe McConnell), водещ автор на проучване от Института за пустинни изследвания в Невада.

„Имаше предположения, базирани главно на приблизителния момент, че може да е било исторически документирано изригване на планината Етна или масовото изригване на Апоеке в Никарагуа. Ранното изригване на 44 г. пр.н.е. в планината Етна е било съвсем малко изригване в сравнение, а данните от базирани на дървесните пръстени на температурата през лятото показват изключително охлаждане през 43 и 42 г. пр.н.е., а не 44 г. пр.н.е.“, добавя Макконъл. 

Известно е, че големите вулканични изригвания могат да имат дълбоки последици върху климата на Земята чрез изхвърлянето на пепел и газове в атмосферата, които влияят на парниковия ефект. В случая на това изригване, ефектите са били кратковременни, но остри. Двете години след изригването на Окмок II са били едни от най-студените в Северното полукълбо през последните 2500 години, като средните сезонни температури са били до 7° C по-студени от нормалните. Дъждовете също се увеличават драстично, като през лятото нивата на валежите са били между 50-120 % над нормата в Южна Европа. През есенните месеци валежите са били може би над 4 пъти над обичайните.

Не за първи път климатичните промени са свързвани с евентуалния разпад на цивилизациите. Разбира се, упадъкът на основните световни сили почти винаги е сложна комбинация от преплетени фактори. Никога няма нито един фактор. Имайки това предвид, изследователите твърдят, че кратките климатични промени около това време вероятно са били един пирон в ковчега както на царството на Птолемеите в Египет, така и на Римската република, което е породила Римската империя.

"Тези констатации придават правдоподобност на свидетелствата за студ, глад, недостиг на храна и болести, описани от древните източници", заявява в eurekalert Андрю Уилсън (Andrew Wilson), археолог от Университета в Оксфорд. "В Средиземноморския регион, тези влажни и изключително студени условия през важната за селското стопанство пролет през есенните сезони вероятно намаляват добивите и затрудняват доставките по време на продължаващите политически катаклизми през периода“.

„Особено поразителна е била тежестта на провала на разливането на Нил по времето на изригването в Окмок и гладът и болестите, за които се съобщава в египетските източници“, добавя Джо Манинг (Joe Manning) от Университета в Йейл. „Климатичните ефекти са били тежък удар за вече стресираното общество в този важен момент в историята.“

Източник:

A Volcano In Alaska Caused Big Problems For Both The Romans And Ancient Egyptians, IFLScience

Huge Volcanic Eruption in Alaska Linked to Rise of The Roman Empire in New Study, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !