Защо да ходим до Алфа Кентавър?

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 април 2016 в 12:05 18954 4

Кредит Y. Beletsky (LCO) / ESO, CC BY

Нощното небе над обсерватория La Silla ESO в Чили. Най-известното съзвездие на южното небе, Южният кръст, е добре видима. Долу вдясно ще намерите Алфа Кентавър.

Проектът на Хокинг и група учени и инженери, който бе оповестен на 12 април на съвместна конференция в Ню Йорк, звучи като научна фантастика - малки космически кораби да се изпратят до Алфа Кентавър. Защо? Може би наистина това е най-логичната първата цел - Алфа Кентавър е най-близката звездна система до Слънцето.

Алфа Кентавър (α Cen / α Centauri) е третата най-ярка звезда в небето, но за съжаление не се вижда от северното полукълбо заради позицията си. Алфа Кентавър се вижда с невъоръжено око като една звезда, но с телескоп можете да се разбере, че всъщност е двойна звезда - бинарна система. Двата елемента от нея са подобни на слънцето - Алфа Кентавър А е по-голяма и по-ярка, а Алфа Кентавър B е по-малка и по-слаба от нашата звезда. Двете обикалят за 80 дни около общия си център на масата в елиптична орбита с най-близък подход около 11 пъти разстоянието между Земята и Слънцето, обяснява сайтът Рhys.org.

Лявата звезда е Алфа Кентавър. Проксима Центавър е в червената окръжност. Дясната звезда е Бета Кентавър - тя е повече от сто пъти по-далече. Източник: Skatebiker

Освен Алфа Кентавър А и В в системата има още една звезда, Алфа Кентавър C (известна също като Проксима Кентавър). слабо червено джудже - осем пъти по-малко от Слънцето, което обикаля 15000 години около централната точка на двойната система. Проксима Центавър в момента е малко по-близо до Слънчевата система от другите две, така че нейна е титлата "най-близка звезда до Слънцето". Въпреки тази чест, звездата е толкова слаба, че се нуждаете от мощен телескоп, за да се забележи от земята.

Подобни на Слънцето звезди, но къде са планетите?

Относителните размери и цветове на звездите в системата Алфа Кентавър и слънцето. Източник: David Benbennick

Поради сравнително малкото разстояние системата Алфа Кентавър е логична цел за ловците на планети. Има дори една програма, която изцяло е фокусирана върху следене на Алфа Кентавър, надявайки се да хване сигнали от екзопланети - Mt John Alpha Centauri Project.

Алфа Кентавър се следи и от други програми, но какви са резултатите? Преди няколко години се обяви съществуването на Алфа Кентавър Bb - скалиста планета на абсурдно късо разстояние до Алфа Кентавър В. За съжаление, по-нататъшните наблюдения внесоха съмнение в самото съществуване на Алфа Кентавър Bb.

По-долу е даден списък на всички звезди, в рамките на десет светлинни години. Това са кандидати за проекта, тъй като всички с една пета от скоростта на светлината могат да се достигнат в рамките на 50 години:

G и K са джуджета на слънцеподобни звезди. М джуджетата са червени джуджета, а L, T и Y се наричат ​​кафяви джуджета - несъстояли се звезди, които не са успели да започнат водороден синтез. Сириус е A-звезда, бяло джудже - много по-голяма и по-ярка от Слънцето.

Така че защо да ходим до Алфа Кентавър?

Но защо наистина се ходи до Алфа Кентавър, както изглежда, там няма планети? На първо място късото разстояние е изгодно - то просто изисква много по-малко време до Алфа Кентавър, отколкото до друга звезда. Освен това за първи път ще можем да заснемем в близък план "странна" звезда - "две на цената на една". И накрая възможно е Алфа Кентавър наистина да има планети, все пак планетите се откриват трудно от разстояние. Ако тези планети са там, флотът от космически кораби може би ще успее да ги заснеме и да извърши измервания - това ще бъде предизвикателство, но може би не и невъзможно, предвид скоростта им - космическите нанокораби ще се движат като куршуми от състезателни автомобили..

Относителните места на някои известни звезди, спрямо слънцето. Източник:  Andrew Z Colvin

Поглед още по-далеч

Да кажем, че мисията на Алфа Кентавър излезе успешна. Къде трябва да отидем после?

Една вълнуваща мишена се крие малко по-далеч - Епсилон Еридан. Тази звезда е самотен скитник като нашето Слънце и само на 10.5 светлинни години от нас - по-далеч от Алфа Кентавър (4.37 светлинни години), но също толкова интересна. Учените са открили два диска от отломки около звездата и подобна на Юпитер екзопланета (Егир). Това прави Епсилон Еридан е добра цел, но времето за пътуване е около 50 години според предложената новаторска технология, така че Алфа Кентавър е логичната цел.

Концепция на художник - Епсилон Еридан b с един от неговите пръстени. Източник: NASA, ESA, G. Bacon


Така че - отиваме до Алфа Кентавър!

"Клатето веднъж беше написал една компютърна игра, която представляваше нещо такова и се наричаше „Пътуване до Алфа Кентавър“. Изглеждаше като екран с няколко точки по него. Защото, както обясни той, играта му се развивала в реалното време — за което никой никога не бил чувал, преди да се появят компютрите. По телевизията чул, че до Алфа Кентавър се пътува три хиляди години. И написал играта така, че ако някой си държи компютъра включен три хиляди години, накрая за награда в средата на екрана се появява мъничка точица, а после и надпис: „Добре дошли на Алфа Кентавър. А сега си вървете“."

Тери Пратчет
Само ти можеш да спасиш човечеството

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

4

Танг

21.04 2016 в 13:55

А защо да не ходим до Алфа Кентавър? Ще ходим където си искаме, стига, разбира се, да е в рамките на нашите (технически) възможности. Засега това е точно толкова вероятно, колкото нестинари да се разхождат по фотосферата на Слънцето.

15914

3

поп Дръвчо

20.04 2016 в 15:21

Засега изглежда че основната причина е че е близко.

12535

2

Praschove

20.04 2016 в 08:56

Защото е далече ;)

1

19.04 2016 в 17:20

Левата звезда е Алфа Кентавър...
Надявах се по- натам да прочета и за десната ама не :))