07 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо котенцата ни изглеждат симпатични?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 април 2018 в 14:46 97794

Всички котенца са "сладки".

Но защо?

Защо тези миниатюрни чудовища, често агресивни, които обичат да убиват други същества и да ни донасят разкъсаните им останки, са способни да предизвикат нашето съчувствие и обожание? Те дори не са от нашия вид! 

За да си отговори на този въпрос журналистът Дийн Бърнет от The Guardian разгледа няколко научни изследвания, посветени на тази тема, и намери отговора - това се дължи на нашите инстинкти.

Психологът Хари Харлоу, който изучава как се развива привързаността на маймуни резус казва в изследванията си, че приматите инстинктивно търсят да се докоснат до мека козина, за предпочитане на родителите или роднините си.

Това може да се дължи на една оформила се еволюционно социална практика за взаимна грижа за козината, наречена груминг, разпространена сред социалните бозайници като нас. Затова самото действие на движението на пръстите през дълга мека козина на друго същество е нещо, на което реагираме дълбоко, на инстинктивно ниво.

Така че всяко животно, което изглежда пухкаво, ще бъде инстинктивно по-привлекателно за нас. А котенцата са точно такива. Това може също да обясни защо люспестите и слизести същества не са ни "сладки", а сред птиците предпочитаме тези с повече перушина и по-меки пера.

Очевидно причината не е само в козината. Плъховете и мишките също имат козина, но имаме индустрии, посветени на унищожаването им. И тарантулите са технически космати, но ...

Не е ясно обаче защо малките котенца или кученца ни изглеждат по-привлекателни от възрастните.

Голяма част от най-ранните изследвания на този научен феномен е започната от австрийския учен Конрад Лоренц, който измисли термина "Kindchenschema" (от немски "миловидност"). Според него колкото някой притежава повече качества и черти, които имат нещо общо с човешките бебета, толкова по-красиви са за нас. Например, бебетата имат непропорционално големи глави и очи в сравнение с евентуалната им възрастна форма, благодарение на неравномерните начини на развитие на мозъка и тялото. Котенцата (и кученцата) също имат големи глави и огромни очи, така че се смятат за по-хубави от по-пропорционално развиващите се гризачи. Това предположение бе потвърдено от проучване, публикувано през юли 2016 г.

Промени в "миловидните" пропорции за хора и животни / Cell Press

Мнозина твърдят, че това произтича от еволюционния натиск за грижа за бебетата, тъй като те са много уязвими и се нуждаят от постоянна грижа, което е добре за вида. Може би този рефлекс да е толкова мощен, че засяга видове, които са много отдалечени еволюционно от нас.

Котените изглежда предизвикват много от рефлексите в нашите мозъци, които сме придобили през хилядолетията еволюция. Техните малки телца с огромни глави и очи покриват всички изисквания, за да ги намираме за толкова сладки.


kokoten
Рейтинг : 7352
22.04 2018 в 12:55 4
+ 0
- 0
...котките са съвършени същества....
+ 7
- 3
А, да - и конкретно за котката. За разлика от всичките кози, магарета, волове или танцуващи мечки, които са прерогатив на бачкерите, котката е статусен символ на заможния дом. Наравно с привлекателние жени и изделията от блестящ метал. Достатъчно отдавна, за да ни е вродено всичко това.

На нас де, индийците примерно с жените и метала нямат никакви колебания, но от котките ги е шубе. Това е, защото докато ние сме развивали земеделие и котките са ни спяли в леглото или в хамбара, ония са бягали от тигрите.

Ама кой за каквото е учил.
+ 3
- 0
...
Поне от Ренесанса насам художниците са не само интуитивно, но и експлицитно наясно с ефекта на лицевите пропорции. Прилагат го интензивно върху хора, животни, митологични и други въображаеми същества и даже някои неодушевени предмети, които могат да бъдат набедени че имат лица. В частност, в архитектурата или промишления дизайн. Веднага се сещам за първото Рено Туинго, което е най-миловидната жаба в автомобилостроенето.

Колкото до котките и кучетата - хората имат около 100 хиляди години коеволюция с кучетата и да речем 10 хиляди - с котките. Отделно всякакви там овце, крави и конЬе. Вътре в себе си сме способни да включваме тези твари в социалните си групи.

А за улеснение на всичко това, лицевите и телесните пропорции на почти всички бозайници (и на повечето изобщо гръбначни) следват същия възрастов модел - малките са топчести и приличат на човешките деца.
+ 5
- 3
Я, някой е открил Америка.
 
Още от : Новини
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.