Защо отказалите цигарите напълняват? Как може да се избегне това

Чревните микроби могат да доведат до увеличаване на теглото след спиране на тютюнопушенето

Ваня Милева Последна промяна на 17 декември 2021 в 00:01 8328 0

Кредит Pixabay

Тютюневият дим засяга чревните бактерии, така че без дима те карат тялото да съхранява допълнителни калории.

Пушенето, разбира се, е вредно за здравето, но какво да кажем за това, че хората, които се отказват да пушат, понякога напълняват? Въпросът дори не е, че някак си започват да ядат особено много - ядат толкова, колкото преди, но по някаква причина талията бързо изчезва. Има дори такива, които започват да пушат в очакване да отслабнат. Неприятната закономерност между отказването от тютюнопушенето и наднорменото тегло всъщност е забелязана отдавна, но досега никой не се е заел да обясни за какво става дума.

И причината, очевидно, се крие в чревната микрофлора - във всеки случай точно това е заключението, до което са стигнали учените от Института Вейцман. Вярно е, че веднага трябва да се каже, че те са провели експериментите върху мишки, които са били принудени редовно да дишат тютюневия дим. Дори ако тези мишки "пушачи" са подложени на диета, богата на мазнини и захар, те не стават дебели. Но са започнали да дебелеят, ако спрат да дишат дима от цигарите. Изследователите дават на мишките "пушачи" широкоспектърни антибиотици, за да убият чревната им микрофлора - и след това мишките, лишени от тютюнев дим, спират да наддават наднормено тегло (или във всеки случай не го наддават твърде много), независимо от факта, че си хапват.

За да се уверят, че причината наистина се крие в микрофлората, изследователите трансплантират бактерии от "пушачи" или "отказали цигарите" мишки на тези, които нямат микрофлора. Мишките без бактерии се напълнявали, получавайки микрофлора както от „пушачи“, така и от „отказали се“. Но мишките без бактерии дори не са дишали тютюнев дим. Очевидно някои вещества от тютюневия дим, попадайки в кръвта, достигат до червата и тук по определен начин влияят на микрофлората. Както знаете, метаболизмът е изключително зависим от микрофлората. "Тютюневата" микрофлора не позволява натрупването на излишни калории, но ако тютюневият дим изчезне, същата "тютюнева" микрофлора започва да работи за наднормено тегло.

Отстраняване на връзката между увеличаването на теглото и спирането на тютюнопушенето. Кредит: Weizmann Institute of Science

Статията в Nature  описва две вещества, които изглежда са отговорни за метаболитните промени при отказалите се от тютюнопушенето. Първото вещество е диметилглицинът, който се образува при обработката на холин. Нивата на диметилглицин се повишават при пушачи; ако се дава на "пушещи" мишки без микрофлора, те започват да напълняват веднага щом "откажат цигарите" - диметилглицинът действа дори без бактерии. Ако на мишките "пушачи" се дава диета с ниско съдържание на холин, те не напълняват, когато са били лишени от тютюнев дим - поради липсата на холин, техните нива на диметилглицин остават ниски.

С второто вещество, ацетилглицин, всичко е обратно: има малко от него в мишките "пушачи" и в тези, които са се отказали от "пушенето", докато тези, които са лишени от микрофлора, имат много ацетилглицин. Ако е даван специално ацетилглицин на мишки, които „отказват цигарите“, те не наддават  тегло. С помощта на диметилглицин и ацетилглицин е възможно да се контролира теглото дори при тези мишки, които никога не са се сблъсквали с тютюнев дим: поради диметилглицина мишките напълнява, а ацетилглицинът ги кара да отслабнат.

Изследователите не се ограничават само до мишки, те сравняват и микрофлората на близо сто пушачи и непушачи. Тютюневите промени в микрофлората и продуктите на метаболизма при пушачите са подобни на промените, настъпили при мишките "пушачи": по-специално при хората нивото на диметилглицин и неговите производни се повишава. Но както и да е, все пак резултатите, получени при мишките, трябва да бъдат проверени за хора: в края на краищата хората пушат по различен начин и човешката микрофлора има свои собствени характеристики. Ако се окаже, че при нас нещата стоят по същия начин, ще можем да помислим как да предпазим отказващите се от цигарите от наднормено тегло - с помощта на бактериални лекарства, или с помощта на ацетилглицин, или с помощта на някакъв друг диетичен трик.

Справка: Fluhr, L., Mor, U., Kolodziejczyk, A.A. et al. Gut microbiota modulates weight gain in mice after discontinued smoke exposure. Nature (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-04194-8

Източник: 
Gut Microbes May Drive Weight Gain after Smoking Cessation, Weizmann Institute of Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !