07 март 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо снегът се топи по-бавно в тази по-топла планета

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 28 февруари 2017 в 10:33 73460
Снимка: Dario Martin-Benito

Докато глобалните температури се повишат, снегът ще се топи по-бавно. Да, правилно прочетохте - по-бавно, подчертава NewScientist.

"Високите глобални температури ще доведат до по-малко сняг в много планински райони", разказва Кийт Мъселман (Keith Musselman), хидролог в Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо и автор на новото изследване, публикувано в Nature Climate Change.

Този по-тънък слой от сняг е по-малко вероятно да се задържи до края на пролетта и началото на лятото, когато скоростта на топене е най-висока.

Вместо това, той ще се топи бавно през цялата зима и ранната пролет, когато нощните температури са по-ниски и има по-малко пряка слънчева светлина, пускайки само тънка струйка вода вместо внезапно разпотопяване. Казано накратко, затоплящата се планета ще предизвика по-ранно, но по-бавно снеготопене.

"Колкото повече мисля за това, той се превръща в една от онези изненадващи истории", коментира Мъселман, който използва историческите измервания на дебелината на снежните маси и компютърни симулации, за да предскаже как скоростта на топене ще се промени до края на века.

Разрушаване на цикъла

Един по-бавен темп на топене ще има сериозни последици за водния цикъл в области, които разчитат предимно на снеготопенето като източник на вода, като например планините в западната част на САЩ.

Ако снегът се топи на по-фини и тънки струи, е по-вероятно да се изпари или да се изсмуче от растенията и по-малко вероятно е да се влее в потоци и подземни резервоари.

Най-бавното и по-ранно топене може да означава и по-малко големи пролетни наводнения - което може да успокои хората, живеещи покрай планинските реки, но е лоша новина за тези речни системи като цяло. "Това ще има отрицателно въздействие върху екосистемите, които разчитат на големи разливи вода", заяви Мъселман.

Такива изненадващи и контраинтуитивни резултати ще се случват все по-често като изследователите ще научават повече за сложността на взаимодействията между климата и снега и ще усъвършенстват своите модели, вземайки ги под внимание, коментира Филип Марш (Philip Marsh), хидролог в Университета Wilfrid Laurier в Онтарио, Канада.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.