21 май 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Застрашени горили измират от болести, донесени от хората

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 февруари 2020 в 09:32 20040
Снимка: Nancy J. Stevens, OU

Застрашен вид горили е убиван от нов, особено жесток вид хищник - туристите.

Еко туризмът се оказва нож с две остриета за популация горили в планина в Уганда според изследване, публикувано в списание Frontiers in Public Health. Докато туристите плащат, за да се срещат със застрашените горили и тези средства финансират опазването им, горилите започват да умират от заболявания, разпространени от самите посетители. 

Властите, отговорни за природата в Уганда, ограничават контакта между горилите и туристите, за да предпазят защитените животни. Една група горили може да се срещне само с една група до 8 човека на ден и то за не повече от един час. Освен това туристите трябва да стоят на разстояние от минимум седем метра от животните. 

Но 98 % от групите, отбелязани в изследването, проведено съвместно от Университета на Охайо и учени от Уганда, нарушават правилото за 7 метра. В резултат от това горилите се разболяват от човешки болести.

Тези заболявания, обикновено респираторни, се разпространяват чрез кашляне и кихане от туристите, които се приближават твърде близо и са свързани с около 20% от внезапно починалите горили в защитената популация според изследването. 

"Това сочи към нарастващ риск, който е причина за притеснение за поддържането на този тип туризъм при горилите", обяснява съавтора на изследването Гладис Калема - Зикусока (Gladys Kalema-Zikusoka) от угандската неправителствената организация Conservation Through Public Health. "Нужни са действия, за да се ограничат рисковете за заболявания, предавани от туристите, които посещават планинските горили."

Източник: Futurism - ENDANGERED GORILLA COMMUNITY RAVAGED BY EXOTIC MAN-BORNE DISEASE


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.