Златни монети на 1 000 години, скрити в малка делва, са открити в Йерусалим

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 18 ноември 2020 в 05:31 6765 0

Кредит Dafna Gazit, Israeli Antiquities Authority (IAA)

Делвата, в която са открити четирите монети.

Малка делва, открита в Еврейския квартал в Йерусалим, пази четири златни монети, скрити преди повече от 1 000 години.

Археолозите откриват скритото имане, докато проучват място преди изграждането на асансьор към исторически площад до Стената на плача в Стария град на Йерусалим. Инспекторът от Израелските власти по антиките (Israeli Antiquities Authority (IAA)) Евгения Капил (Yevgenia Kapil) открива глинената делвичка, не много по-голяма от чаша за кафе. Седмици по-късно директорът на разкопките Давид Гелман (David Gellman), археолог от IAA, обръща делвата в ръката си и остава шокиран, когато шепа монети изпадат от нея.

„За пръв път в кариерата ми на археолог, откривам злато и това е изключително вълнуващо“, разказва Гелман в изявление.

Монетите са интересни не само защото са златни, но и защото улесняват определянето на възрастта на имането. Всички те датират между 940 и 970 г. сл.н.е. според IAA. Това е време на значими политически промени, когато шиитската династия на Фатимидите завладява Египет, Сирия и Израел, които преди това са били под управлението на сунитската династия на Абасидите.

Четирите златни монети, открити в делва. Кредит: Dafna Gazit, Israeli Antiquities Authority (IAA)

Монетите са символ на този преход - две са отсечени в град Рамла в централен Израел по време на управлението на сунитския халиф ал-Мути и неговия областен управител Абу 'Али ал-Касим ибн ал-Ихшид Унуджур (изписва се също и Абу'л-Касим Унуджур ибн ал-Ихшид), който отговаря за района между 946 г. и 961 г. Другите две са изсечени в Кайро по време на управлението на шиитския владетел ал-Му'из (953–975 г. сл.н.е.) и неговия наследник, ал-'Азиз (975–996 г. сл.н.е.).

Монетите са перфектно запазени и дори не е било необходимо да бъдат почистени, за да бъдат датирани, разказва Робърт Коол (Robert Kool), експерт по монети към IAA. Той добавя и че сега, за пръв път от 50 години, в Стария град на Йерусалим са открити златни монети от периода на Фатимидите. Тези парите може да представляват целите спестявания на някого или може да са само част от богатството на семейство, в зависимост от това кой ги е скрил.

Експертът по монетите Робърт Коол разглежда находката. Кредит: Dafna Gazit, Israeli Antiquities Authority (IAA)

"Четири динара са били значителна парична сума за по-голямата част от населението, което е живеело при тежки условия по онова време", разказва Коол. "Това е равно на месечната заплата на служител на ниска позиция или на четири месечни заплати на обикновен работник."

Но други са печелили много повече, допълва Коол. "Висш държавен служител на хазната е можел да спечели 7 000 златни динара на месец, а също така да получава допълнителни доходи от провинциалните си имоти в размер на стотици хиляди златни динари годишно".

Това откритие идва след намирането на почти еднокилограмово 1 100-годишно имане от златни монети в Израел през лятото и скрит съд с 1 200-годишни златни монети в израелския град Явне през януари.

Източник: Live Science - Ancient gold stash found in jug in Jerusalem

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !