Кой ни излъга, че викингите носят шлемове с рога

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 май 2016 в 11:43 12362 0

Викингите никога не са носели рогати шлемове. Но защо хората си мислят, че са го правили?

Излъгани сме

Когато се спомене "викинг" мнозина си представят едър мърляв грубиян с огромен боздуган и рогат шлем. Така са представени скандинавските войни в много филми и картини. Но се оказва, че за цялата история на археологични разкопки не е намерен нито един рогат шлем. Има хиляди различни шлемове - заострени и закръглени, прости или с декорации и дори са намерени няколко шлема с крила като на Хермес или Астерикс, но не и с рога.

Страшните скандинавски пирати, противно на общоприетото схващане, просто не са носили рогати шлемове. Това е една от най-интересните дезинформации на модерните времена, породила се в 19-ти век, но превърнала се в стереотип, който е жив и досега.

Наистина, намерени са при разкопки рогати шлемове, но от 8-ми век пр. н.е. , много преди "Епохата на викингите", които са живяли на териториите на днешна Швеция и Норвегия от 8 до 11 век сл.н.е. И вероятно тези рогатои шлемове са били използвани от друиди и жреци за ритуални цели.

Защо рогатият шлем не върши работа на викингите

В реална битка викингите са се сражавали в тесен строй, а и са плавали на своите не особено просторни кораби. В такива условия с едно погрешнно движение на главата може да ослепите другаря си, ако носите рогат шлем.

Меч върху островръх шлем ще се приплъзне, но върху легендарния рогат шлем ще се заклещи и ще разцепи главата на вòйна.

Затова логично преобладават обикновени кожени или железни обли шлемове сред археологическите находки от епохата на викингите.

От къде идва този мит

И така, от къде тръгва легендата за външния вид на древните скандинавци? Изданието Vox ни запознава с интересна версия.

Роберта Франк (Roberta Frank) от Университета Йейл е написала основополагащ труд по този въпрос, "Изобретяването на викингския рогат шлем" (The Invention of the Viking Horned Helmet) .

Нейната работа не само потвърждава историческия консенсус, че викингите никога не са имали рогати шлемове, но също така обяснява как митичната шапка стига до викингските глави.

Кой е виновен?

Това е дизайнерът на костюми Карл Емил Доплер (Carl Emil Doepler) , които включва рогати шлемове в прекрасния си проект за костюми през 1876 г. изпълнението на Вагнеровата класическа сага "Пръстенът на Нибелунгите" (Der Ring des Nibelungen).

Проектите за костюми на Доплер може а се видят тук и е лесно да се разбере защо толкова бързо стават емблематични.. Операта е толкова популярна, че викингите с рогати шлемове се превръщат в нов стандарт - въпреки факта, че това е измислица.

Певецът Алфред Баубергер в костюм на викинга и с рогат шлем в операта на Вагнер. Снимката е от началото на 20 век.

Германците са очаровани от викингите, донякъде защото имат класическа история за произхода си без гръцки и римски натоварвания.

Това било много привлекателно в епоха на зараждащия се германски национализъм.

Доплер и други учени преплитат скандинавски и германски легенди в народното въображение, а ние и досега не можем все още да ги разплетем.

А какво всъщност са носили викингите

Археологическите находки показват различни варианти на шлемове с гребен. Те обикновено се наричат шлемове от Венделски тип.

Венделската култура предхожда Викингската епоха, но доспехите са били внимателно съхранявани и използвани широко във викингската епоха. Особеност на този вид шлемове е полумаската, защитаваща очите и скулите, усилена с пластина над носа.

Възстановка на викингски облекла в книгата "Saxon, Viking and Norman" серия OSPREY Men-At-Arms

Викингите често са изобразявани като огромни воини с дълга руса коса, но историческите архиви показват, че ръстът на обикновения викинг е около 170 см, тоест не особено висок, дори и за тези времена. 

В много филми викингите са показани като мръсни, диви хора, но в действителност те много са се грижили за външния си вид. Гребени, пинсети, бръсначи и обици са един от най-честите артефакти в археологически разкопки от епохата на викингите. Тези разкопки показват, че викингите са правили сапун.

В Англия викингите дори са имали репутацията на прекомерни чистници, заради навика си да се къпят веднъж седмично в събота.

Този ден в скандинавските езици се нарича laugardagur/laurdag/lørdag/lördag, което означава "ден за баня", въпреки че в повечето случаи тези думи са загубили първоначалния си смисъл. 

Вляво: Реплика на Венделски шлем от Гжегож Кулиг (Grzegorz Kulig).

Източници:

www.vikinganswerlady.com

Vikings never wore horned helmets. Here's why people thought they did.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !