Паника в женските списания - "НАСА променя зодиака"

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 септември 2016 в 13:50 21158 0

Образователният портал SpacePlace на НАСА предизвика бурна реакция в женските списания. А учените само припомниха, че позицията на съзвездията от еклиптиката постоянно се променя спрямо слънцето поради прецесията. 

Но на кого му пука за прецесията и еклиптиката?

"НАСА за първи път за 2000 години актуализира астрологичните знаци! 86 % от нас са с променен знак в хороскопа!". Може да си представите какъв стрес предизвика новината у вярващите в астрологията хора. Ами ако знакът в хороскопа ни е сменен, ще трябва да преосмислим целия си живот! Или вярата си в астрологията?

Интересното е в случая защо толкова много хора са убедени, че агенцията се занимава с хороскопи и каква е истинската история зад слуховете, която ни разказва Gizmodo.

Историята, че НАСА пуска нов зодиак се появи скоро в английското издание на Cosmopolitan и бързо се разпространи в Yahoo, AOL и други като всички твърдят, че НАСА е пуснала нова зодиакална схема, в която е добавен 13-ти знак и който измества всички други дванадесет знаци.

Всъщност, все пак, за нас най-странната част от историята не е разместеният зодиак, а това, че НАСА внезапно се е заела с писането на хороскопи.

Но спокойно - няма промяна в мисията на агенцията.

"НАСА изучава астрономията не астрологията," - заяви говорителят на НАСА Дуейн Браун (Dwayne Brown).

Но защо астролозите са убедени, че НАСА внезапно е решила да им помага да си калибрират хороскопите? Странно, но слухът изглежда се дължи на неправилно тълкуване на образователната страница за деца на агенцията.

Cosmo и другите сайтове сочат към реална страница на НАСА като източник за тяхната новина. Но линкът не сочи към група тайни астролози на НАСА, а към "The Space Place", образователен сайт, където децата могат да се запознаят с комиксовата версия на марсохода Curiosity, например.

Източник: The Space Place / NASA

Страницата Space Place дава недвусмисленото мнение на НАСА за астрологията: "Това не е наука" и подчертава в подзаглавие "Първо най-важното е: Астрологията не е астрономия".

НАСА предлага обяснение за любопитните деца, че зодиакалните знаци са измислени преди 3000 години от вавилонците, които ги свързват със съзвездията, които виждат в небето. За хилядите години оттогава обаче, агенцията отбелязва, че позицията на тези съзвездия е изместена, заради едно малко колебание (прецесия) в оста на Земята. Това означава, че тези съзвездия днес вече не са на същите места, когато древните вавилонци са ги наблюдавали.

Прецесията има период от 25800 години. Предизвикана е от лунната гравитация, слънцето и неравномерността на разпределението на плътността на масата на Земята.

Древните астрономи не са знаели и не са очаквали изместване на зодиакалните съзвездия спрямо календарната година. Но точно това се случва. Следователно истинската картина на зодиака е малко по-различна от тази, която е изчислена преди 3000 години.

"Ние не сме променяли никакви зодии, ние просто пресмятахме", заяви Браун. "Статията в The Space Place е за това, че астрологията не е астрономия, а е реликва от древната история, и се посочва, че науката и математиката исе развиват от наблюденията на нощното небе."

Как тази информация на НАСА се е оплела с опит да се модернизира зодиака все още не е ясно.

Засега се знае, че независимо какво може да сте прочели в интернет тази седмица, НАСА все още няма абсолютно никакъв интерес към вашата зодия.



Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !