Проучване: Американците бъркат астрономията с астрологията

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 септември 2015 в 12:07 6547 1

Кредит www.free-for-kids.com

Почти един на всеки петима американци бърка астрономията с астрологията - това показват резултатите от социологическо проучване на фирмата Pew Research Center. 

В изследването са участвали 3 200 граждани на САЩ на различна възраст, пол, етническа принадлежност и степен на образование, пише Live Science.

"Въпреки, че по-голямата част от анкетираните владеят основни научни понятия и знаят, че светлинната година е мярка за разстояние (правилно са отговорили 72% от анкетираните), по-сложните научни въпроси се оказали не по силите на участниците в проучването", - отбелязват социолозите. 

Някои от отговорите на анкетираните са много неочаквани.

Близо 22% от американците погрешно припознават "изучаването на това как позициите на звездите и планетите могат да влияят на човешкото поведение" като науката астрономия, а не като псевдонауката астрология.

82% определят правилно, че ядрото на Земята е най-горещият слой на планетата и че уранът е неразделна част от създаването на ядрено оръжие. 78% от участниците в изследването определят коректно, че на снимката е комета (а не Луната, астероид или звезда), а 76% знаят какво причинява океанските приливи и отливи.

Но много по-малко участници знаят отговорите на по-трудни научни въпроси като връзката между надморската височина и температурата на кипене на водата, американците не се справят толкова добре. Само 34% от анкетираните знаят, че водата кипи при по-ниска температура на по-висока надморска височина в град като Денвър, отколкото в град, в близост до морското равнище, като Лос Анджелис.

Само 35% от анкетираните знаят, че силата на звука има пряка връзка с амплитудата – колкото по-голяма е силата на звука, толкова по-голяма е амплитудата.

Много американци са затруднени да отговорят как светлината преминава през лупа. По-малко от половината от анкетираните (46 процента) успява да покаже правилната схема, която демонстрира как се случва това: че успоредните светлинни лъчи преминават през лещата и се събират в една фокусна точка.

Както отбелязват авторите на изследването, най-много точки събират участниците с висше образование. Те отговарят правилно на поне осем от 12-те въпроса. 

Средната оценка за мъжете е 8,3 верни отговора от 12 въпроса, а за жените - 7.3 от 12.

Повечето разлики в резултатите при мъжете и жените се проявяват по физика, астрономия и химия. Също така по-ниски резултати имат афроамериканците и латиноамериканците. Например на въпроса за океанските приливи и отливи 83% от белите американци знаят, че са свързани с Луната, докато сред чернокожите и испаноговорящите правилен отговор дават съответно 46% и 70%.

Общо само 6% от американците имат перфектен резултат на теста.

Можете да проверите сами знанията си по същия въпросник тук.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.09 2015 в 13:04

Образователната система на САЩ ми се издигна в очите! Ако извадката е представителна де.