06 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Боинг представи най-леката метална структура, създавана някога (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 октомври 2015 в 14:30 79850
Снимка: Dan Little/HRL Laboratories

Преди няколко години, учени са създали най-лекия метал в света за Боинг и сега компанията го представя за пръв път в това ново видео. Материалът, наречен микрорешетка, е 100 пъти по-лек от стиропор, но е със здравината на метал, което означава, че той може да има някои доста екзотични приложения, които не се ограничават само със способността му да се задържа на повърхността на глухарче, както бе демонстрирано във видео-представянето.

Микрорешетката е била вдъхновена от стуктурата на нашите кости, които са много плътни отвън, но почти кухи отвътре, което означава, че не могат да бъдат строшени лесно, но са достатъчно леки, за да не възпрепятстват движението ни. Новият метал на Боинг имитира това и въпреки, че е плътен отвън, той има полимерна структура изградена от 3D мрежа от празни пространства. Това означава, че структурата съдържа 99,99% въздух.

Решетката на метала е съставена от взаимно свързани кухи метални тръбички - в случая прототипът е изграден от никел. Стената на всяка от тези тръбички има дебелина само 100 нанометра, което е 1000 пъти по-тънко от човешкия косъм!

Тези кухи пространства в структурата дават на микрорешетката огромен потенциал на компресия, което означава че тя може да абсорбира огромно количество енергия без да изменя съществено формата си или да се чупи.

В клипчето по-горе, София Янг (Sophia Yang), изследовател в HRL Laboratories (спонсорирана от Боинг), обяснява, че микрорешетката може да се използва например в емблематично състезание за хвърляне на яйце, при което трябва да се предпази от счупване яйце, което се пуска от 25-тия етаж на сграда. За сравнение, за да се спаси яйцето пуснато от същата височина се налага то да бъде обвито в слой с дебелина 1 метър от мехурчестия материал "bubble wrap" (с който пътуват повечето пощенски и други пратки, предпазващ чупливи стоки и чиито мехурчета хората обожават да пукат).

Това означава, че Боинг може да строи значително по-леки самолети от съвременните модели - но все толкова здрави. "В бъдеще, този материал може да се използва от Боинг за да се спести голямо част от теглото и така да се подобри значително ефективността на разхода при самолетите," обяснява Янг.

HRL laboratories извършва изследвания и разработки също и за General Motors, така че може да очакваме да видим появата на материала и в автомобилите на бъдещето.

Източник: Science Allert


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.