Картини, генерирани от изкуствен интелект, печелят първо място на конкурс за изкуство

Победата в състезанието за изящни изкуства на Щатския панаир в Колорадо накара художниците да се разтревожат, че могат да загубят работните си места

Ваня Милева Последна промяна на 02 септември 2022 в 00:00 8836 1

Победителят в конкурса. Кредит: "Jason Allen via Midjourney"

Тазгодишният конкурс за изобразително изкуство на щатския панаир в Колорадо, или по-скоро неговият победител, предизвика вълна от спорове и накара някои хора от артистичната общност да се притеснят от възможността художниците да станат излишни.

Всичко започва, когато Джейсън Алън (Jason Allen), президент на американската компания за настолни игри Incarnate Games, печели наградата за първо място в категорията за дигитално изкуство с творбата си, наречена Théâtre D'opéra Spatial.

Представената от Алън творба наистина изглежда впечатляващо с бароковия си стил и с изобразения върху нея огрян от слънцето чудодеен свят.

Има обаче уловка - проектът не е изцяло създаден от Алън, той е използвал Midjourney - инструмент за изкуство с изкуствен интелект, който генерира изображения въз основа на текстови указания.

Алън оповестява, че е спечелил първото място, в публикация в Discord, като прилага снимки на генерираните от изкуствения интелект платна, което скоро предизвиква оживени дискусии за елемента на справедливост в победата на Алън, както и за естеството на изкуството и какво означава да си художник.

Немалко художници твърдят, че Алън е нарушил правилата, тъй като изкуството на изкуствения интелект противоречи на традиционните методи на изкуството, а някои дори изразяват загриженост, че изкуственият интелект ще убие творческите професии.

В разпространен пост в туитър художникът Дженел Джумалон пише:

"Някой участва в конкурс за изкуство с произведение, генерирано от изкуствен интелект, и спечели първата награда. Да, това е доста гадно."

"Наблюдаваме как смъртта на изкуството става пред очите ни", отговаря потребителят на Twitter OmniMorpho в туит, който събира повече от 2000 харесвания. "Ако творческите професии не са защитени от машините, тогава дори висококвалифицираните професии са застрашени от изчезване. Какво ще ни остане тогава?"

"За разработчиците и технически ориентираните хора това е готино, но за илюстраторите е много разстройващо, защото усещането е, че е елиминирана необходимостта да се наема илюстратор“, коментира пред Atlantic карикатуристът Мат Борс.

Алън обаче не смята, че е извършил измама, заявявайки, че приносът му е бил съществен при създаването на произведението, и твърди, че е обозначил представянето си на щатския панаир като "Jason Allen via Midjourney".

"Проучвах специфични указания, които ще публикувам на по-късно, създадох 100 изображения, използвайки ги, и след много седмици на фина настройка и селектиране на вариантите, избрах моите най-добри 3 и ги отпечатах на платно след Gigapixel AI", пише той в публикация в Discord.

Gigapixel AI е софтуер за уголемяване на снимки, който използва изкуствен интелект за създаване на качествени и по-детайлни увеличени изображения

След вълната от критики Алън признава, че е знаел, че работата му "ще предизвика спор", посочвайки, че е доста "интересно" да се види как хората, които са против изкуството, генерирано от изкуствен интелект, са именно тези, които "дискредитират човешкия елемент".

Той също така отбелязва, че вярва, че арт общността в крайна сметка ще признае изкуството, генерирано от изкуствен интелект, в отделна категория.

"Какво ще стане, ако погледнем от другата крайност, какво ще стане, ако един художник направи безумно трудна и сложна поредица от ограничения, за да създаде творбите си, да речем, че създава изкуството си, докато виси с главата надолу и е бит, докато рисува", коментира Алън. "Трябва ли творбата на този художник да се оценява по различен начин от тази на друг художник, който е създал същата творба "нормално"? Знам какво ще стане с това накрая, те просто ще създадат категория "изкуство с изкуствен интелект"."

Какво е вашето мнение за победата на Алън? Смятате ли, че изкуството, генерирано от изкуствен интелект, може да предизвика смъртта на творческите професии?

Източник: An A.I.-Generated Artwork Won First Prize at a Colorado State Fair. Human Artists Are Infuriated, Artnet

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Morbid Angel

02.09 2022 в 10:29

Супер яка картина!