Колаборативните роботи в период на икономически преход

Universal Robots Последна промяна на 27 април 2020 в 07:57 2694 0

Кредит Universal Robots

Редица икономически прогнози предупреждават, че дългият период на бързи темпове на индустриално производство, на които се радвахме в Централна Европа, се забавя. Производителите в региона нараснаха много бързо и ограниченията, които срещаха бяха свързани основно със способността им да увеличават производствения капацитет - принципната пречка главно бе липсата на работна сила. Възниква следният въпрос: ако икономиката се забави, ще се увеличи ли броят на наличните работници на пазара? Ще станат ли по-малко важни колаборативните роботи?

Интензивните дискусии относно недостига на работна сила в производството и успешната роля на роботизацията, която го компенсира, може да са формирали разбирането, че основната полза от колаборативната роботика е заместването на липсващите работници. Щом растежът се забави, тази временна ситуация ще се промени и хората ще се върнат във фабриките, а търсенето на коботи и индустриална автоматизация също ще намалее.

Това мнение обаче е погрешно, защото се базира на неправилно предположение, че компаниите изискват роботизирани решения само, за да елиминират ръчните задачи в техните съоръжения.

Липсата на работна сила продължава...

Истина е, че с забавянето на икономическия цикъл, нивото на безработицата се увеличава и работната сила е по-достъпна. Но това не означава, че хората автоматично ще поискат производствени позиции с ръчни задачи. Понастоящем хората не желаят повече да приемат неквалифицирани, физически тежки позиции, така че дори всяка хипотетична икономическа криза не трябва непременно да решава проблеми с персонала, предпочитащ по-привлекателна работа.

Освен това работодателите по-скоро търсят квалифицирана работна сила, която хронично не е налична. Например, 2 K Trend, чешкият производител на прецизни пластмасови детайли, беше изправен пред предизвикателството на липсата на квалифицирани специалисти. „На пазара има критичен недостиг на квалифицирани работници и беше една от основните причини за ограничаване на динамичното развитие на нашия бизнес“, казва Йиржи Колачек, изпълнителен директор в 2K Trend. Ето защо компанията разполага с UR10 кобот за изпълнението на цялостни задачи за машинно поддържане, който използва за производството на прецизни пластмасови детайли.

Гъвкавост и конкурентоспособност

Със забавянето на икономиката, се намалява и клиентското търсене, но пазарната конкуренция не намалява. Напротив, производителите ще бъдат тласкани много повече от обстоятелствата да подобряват своите производствени постижения и гъвкавост. Вместо въпроса „как да разширим производството си, за да управляваме растежа на поръчките“, те ще трябва да се сблъскат със ситуации как да се справят с нарастващата променливост на потребителското търсене и с по-малки производствени партиди, като същевременно спазват датите на доставка. Коботите могат да осигурят необходимата гъвкавост, включително по-бързо внедряване, настройка и преразпределяне на бързо променящите се задачи.

Постоянно качество

Икономическите и политическите условия се променят много бързо и непредвидимо, но има една постоянна величина: клиентите изискват повече качествени продукти на по-конкурентни цени. Фирмите-производители трябва да повишат качеството на продуктите си и същевременно да намалят разходите си. За да постигнат постоянно високо качество, те не се нуждаят единствено то това да автоматизират производството си.

Словашкият производител Magneti Marelli, който е специализиран в проектирането и производството на високотехнологична система за автомобили, търсеше начин как да намали степента на грешки на своята производствена линия. Линията се поддържаше главно от служители, изпълняващи уморителни и монотонни задачи, което води до несъответстващо качество на продукта. Благодарение на внедряването на коботи UR10, UR5 и UR5e, използващи интелигентни захватки, компанията елиминира проблемите с качеството и ускори производствената линия с 25%. Коботите работят 24 часа на ден без прекъсване и със същото високо качество.

По-бърза възвръщаемост на инвестициите

Предишните автоматизирани производствени линии целяха масово производство и всяка промяна в производството водеше до проблеми както по отношение на техническата осъществимост, така и по отношение на финансовата възвръщаемост. За разлика от тях, колаборативните роботи, които представляват универсални инструменти за автоматизация, позволяват гъвкави реакции на непосредствените производствени заявки и точно заради това те са по-подходящи в периоди на нестабилно търсене. Реалната възвръщаемост на инвестицията в кобот варира времево около една година. Нещо повече, неговите възможности за актуализиране на софтуера позволяват да се подготви хардуерното приложение за бъдещи задачи без необходимостта от замяната на кобота с нов модел, което още повече подобрява общата възвръщаемост на инвестициите.

По-достъпна наличност

И не на последно място, може би най-критичният въпрос от МСП производител: „От къде мога да получа първоначална инвестиция за автоматизация работното място, особено при нестабилни икономически условия?“ Голяма част от нашите дистрибутори предлагат финансови програми, които дават възможност за по-добро разпределение на разходите, така че технологията да е достъпна и за малки и средни предприятия. Периодът на икономическо забавяне обикновено служи за анализ и оптимизация на разходите, както и за подобряване на операциите. Със средна възвръщаемост на инвестициите от една година, колаборативната роботика като технология доказва, че е успешно решение за тежки икономически „климатични условия“.

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !