Възвръщаемост на инвестициите с коботи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 януари 2020 в 09:23 3516 0

Кредит Universal Robots

Обединеното кралство е изправено пред недостиг на работна ръка, което предизвиква безпокойство в цялата производствена индустрия. Понастоящем Обединеното кралство зависи до голяма степен от мигрантския труд и, тъй като Brexit е на път, предприятията се нуждаят от резервен план, за да гарантират, че могат да продължат да работят. Автоматизацията, особено коботите, могат да запълнят неизбежната пропаст в труда, тъй като те могат лесно да бъдат програмирани да изпълняват повтарящи се, но необходими задачи и могат да бъдат внедрени бързо и безопасно заедно със съществуващите работници. Роботът би могъл да се справи с недостига на работна ръка или да помогне за задържането ѝ, като дава възможност на служителите да предприемат по-важни и пълноценни дейности.

Това важи за колаборативните роботи (коботи), които са проектирани да работят заедно с хората, а не да ги заменят напълно. Когато обаче бизнесът иска да се автоматизира с роботи, трябва да се вземат предвид много различни аспекти, за да се изгради солиден бизнес казус и да се разбере истинската стойност на роботизираната автоматизация.

Universal Robots счита българския пазар, както и този на съседните страни, за пазар с висок потенциал, което се потвърждава от нарастващите резултати, както и непрекъснато повишаващото се търсене на решения с помощта на колаборативни роботи. Всяка страна е изправена пред собствени предизвикателства, бизнес собствениците и клиентите, търсенето на лесни за внедряване, гъвкави решения с бърза възвръщаемост на инвестициите е еднакво за всички клиенти в различни отраслови сегменти и размери на компаниите - липса на налична работна ръка, последователно качество на продукцията и, разбира се, производителност. UR има два дистрибутора в България - Alfa Test и Soltec, които ще продължат да разширяват мрежата си в България. Компанията е ориентирана главно към малки и средни производители, но също и към по-големи предприятия. В България микро, малките и средните производители представляват 40% от пазара, но страхът на малките и средните производители да направят първа стъпка към автоматизацията е възвръщаемостта на инвестициите.

За да анализират възвръщаемостта на инвестициите, много предприятия разглеждат само периода на изплащане, който традиционно се изчислява, като се вземат разходите на робота и след това се разделят с месечната заплата на работника. Разбира се, първата стъпка за изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите винаги ще бъде да започнете с първоначалната цена и периода на изплащане, но след това бизнесът трябва да надхвърли краткосрочните и да вземе предвид дългосрочните ползи, които ще получат от инвестирането в този тип на автоматизация. За да изчислите общата си инвестиция в робот, трябва да включите първоначалната инвестиция, както и да вземете предвид допълнителни системни аксесоари и такси за интеграция, които могат да възникнат. Например, наемането на кобот за извършване на работа тип „вземане и поставяне“ би могла да изисква допълнителни инвестиции в правилния модел захващащ механизъм и сензор, за да се осигури прецизност в изпълняването на задачите от кобота.

Бизнесът трябва да помисли върху това кой робот отговаря най-добре на работната му среда, като същевременно може да бъде интегриран с минимални прекъсвания. Освен това трябва да се вземат предвид и бъдещите разходи за поддръжка, надстройки на софтуера, допълнителни функции и дали определен робот може лесно да бъде преразпределен в рамките на бизнеса, за да отговори на променящите се нужди на производството. Например, индустриалните роботи изискват повече място, тъй като трябва да бъдат затворени в обезопасяващи клетки, тъй като те са по-тежки и бързите им движения ги правят опасни за хората. Поради тази причина много МСП не са склонни да инвестират в традиционни индустриални роботи, тъй като изискват голямо количество търговска площ, която малките предприятия не могат да си позволят да спестят. Освен това, промишлените роботи са сложни за инсталиране и имат големи предварителни разходи.

Внедряването на колаборативен робот обаче означава, че разходите за интеграция ще бъдат минимални. Коботите са безопасни за работа и в повечето случаи нямат нужда да бъдат инсталирани в клетка, което гарантира, че физически заемат по-малко място. Малкото им тегло позволява тяхното преместване от една точка до друга, за да изпълняват различни задачи. Интуитивният им тъчскрийн позволява тяхното препрограмиране за изпълнение на вторични дейности в работния процес, без да се отнема много време. Поради лесното програмиране и опростените онлайн курсове за работа с кобот, служителите могат да се усъвършенстват в програмисти на коботи, за да ги адаптират към нови задачи в тяхната работа. Това означава, че за интегрирането на коботи, собствениците на бизнес няма да се налага да наемат специализирано обучени инженери или обучители, което също води до спестяване на време и средства.

Хората не трябва да се притесняват от това, че ще загубят работата си. Когато компютърът замени пишещата машина, това бе революция на работното място, но необходимостта от рецепционисти, асистенти или други офис служители остана. Вместо това определението за отговорностите на работника се развива, което им позволява да отделят време за други по-сложни задачи, които изискват повече умствена отколкото механична дейност. Същото се отнася за революцията на роботите – те ще променят начина, по който работим, но необходимостта от служителите в производството остава. Хората трябва да запомнят, че в бъдеще автоматизацията ще ни дава възможност за извършваме повече комплексни задачи и да развиваме умения, които изискват повече умствен капацитет за личното им развитие и развитието на бизнеса.

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г. от главния технологичен директор на компанията, Есбен Остергаард – победителят от Engelberger Award 2018. Мечтата му е да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2018 г. Universal Robots отчита приходи от 237 млн. долара. За повече информация, моля посетете https://www.universal-robots.com/ или прочетете блога на blog.universal-robots.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !