01 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мобилно приложение информира украинското ПВО за ракети и дронове (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 ноември 2022 в 17:01 120820

Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна съобщава за пускането на приложението ePPO, което ще помогне на силите за противовъздушна отбрана на украинските въоръжени сили да защитят небето над Украйна.

Приложението ePPO е пуснато през октомври за платформата Android и позволява на всички украински граждани да участват в отбраната на своята държава, информирайки силите за противовъздушна отбрана за полета на крилати ракети, дронове камикадзе или вражески самолети.

След инсталирането на приложението ePPO на смартфон трябва да се извършви оторизация с помощта на "Дія"  (от укр. "Действие", акроним на "Держава і я" - от укр. "Държавата и аз") - украинско мобилно приложение за дигитални документи и портал за обществени услуги, разработено от Министерството на цифровата трансформация на Украйна. 

Потребителят след това трябва да щракне върху "Тест", за да се увери, че всичко работи и е готовда уведоми противовъздушните изтребители за предполагаемата заплаха.

След като потребителят е видял въздушната цел, например крилата ракета или дрон камикадзе, трябва да отвори ePPO на  смартфона си, да избере вида на въздушната цел, да насочи своя смартфон в посока на целта и да натисне големия червен бутон. 

Приложението, свързано с украинските екипи от противовъздушната отбрана, взема информация от GPS и компаса на телефона, за да получи местоположението на заплахата и посоката, в която се движи.

След това специалистите по ПВО ще бъдат уведомени с маркировка на карта, която показва кога и къде е целта в момента и в каква посока се движи, допълвайки информацията от военни радари, необходима за прихващането му.

Това е много полезна иновация. През последните няколко месеца Русия засили атаките си с ракетите и дронове, измествайки фокуса си от военни цели към критична инфраструктура като електроцентрали.

Приложението е пуснато преди около месец и първата му бойна употреба е потвърдена на 22 октомври на юг, където е бил използван за противовъздушна отбрана срещу ракета "Калибър". 

Приложението ePPO в момента е достъпно за Android. Разработчиците работят и върху създаването на версия за iOS. Издаването му се очаква след няколко седмици.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.