На робот-спасител са дадени човешки рефлекси (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2015 в 10:26 3489 0

Кредит Massachusetts Institute of Technology (MIT) / YouTube

Роботът разбива плоча от гипсокартон.

Дистанционно управляем робот е оборудван със система за обратна връзка, която предава на оператора физическото съпротивление на обектите и позволява да се контролира равновесието на устройството.

Това са успели да направят изследователи от Масачузетския технологичен институт и са публикували видео на канала на MIT в YouTube.

Операторът контролира робота чрез специален екзоскелет с физическо въздействие - това решава едно от предизвикателствата на съвременната роботика - равновесието на ходещо устройство. С помощта на камери и специални очила операторът вижда всичко, което се случва около робота. На ръцете на екзоскелета има отделни бутони за пръстите на робота. Благодарение на тях човек може не само да коригират силата на притискане на предметите, за да може роботът да използва инструменти, първоначално създадени за хора.

По-голямата здравината на крайниците на робота в сравнение с човешките и силата на механизмите позволява на робота безопасно да пробива стени. Тази система за обратна връзка е настроена така, че операторът може да изпълнява и дейности, свързани с фината моторика - във видеото се показва как робота налива чаша питие от термос.

Според създателите на робота, в бъдеще е възможно да се внедри изкуствен интелект в системата за управление на робота, но при сегашното ниво на развитие на роботиката за спасяване е за предпочитане да се използва жив оператор.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !