"Роботите-убийци" са вече тук. Но не изглеждат така, както си представяте

Истинските роботи-убийци

Ваня Милева Последна промяна на 17 октомври 2022 в 08:35 4866 0

Четириноги безпилотни наземни машини на Ghost Robotics. Кредит: Senior Airman Samuel Becker/US Space Force

Представата, която поредица от холивудски филми създават за роботите-убийци, е погрешна.

"Роботите-убийци няма да бъдат разумни хуманоидни роботи със зли намерения. Те могат да имат драматичен сюжет и касов успех, но подобни технологии изостават с много десетилетия, ако не и с векове", обяснява в статия на The Conversation Тоби Уолш (Toby Walsh), професор по изкуствен интелект в Университета на Нов Южен Уелс, UNSW, Сидни, и ръководител на изследователска група към университета.

Всъщност, противно на скорошните опасения, роботите може никога да не станат разумни.

Трябва да се притесняваме за много по-прости технологии. И тези технологии започват да се появяват на бойното поле днес на места като Украйна и Нагорни Карабах.

Войната се променя

Филми, в които се появяват много по-прости въоръжени дронове, като "Падналият ангел" (Angel Has Fallen) от екшън трилогията на Джерард Бътлър от 2019 г. и "Око в небето" (Eye in the Sky) (2015), рисуват може би най-точната картина на реалното бъдеще на роботите-убийци.

Във вечерните телевизионни новини виждаме как съвременната война се трансформира чрез все по-автономни дронове, танкове, кораби и подводници. Тези роботи са малко по-усъвършенствани от тези, които можете да си купите в местния хоби магазин.

И все повече решенията за идентифициране, проследяване и унищожаване на цели се прехвърлят на техните алгоритми.

Това води света към опасно място, свързано с множество морални, правни и технически проблеми. Такива оръжия, например, ще влошат още повече нашата неспокойна геополитическа ситуация. Вече виждаме, че Турция се очертава като основна сила в областта на дроновете.

И такива оръжия пресичат моралната червена линия към един предизвикващ тревога свят, в който безотговорни машини решават кой да живее и кой да умре.

Производителите на роботи обаче започват да се противопоставят на това бъдеще.

Ангажимент да не се използва оръжие

Миналата седмица шест водещи компании в областта на роботиката обещават, че никога няма да въоръжат своите роботизирани платформи.

Сред компаниите са Boston Dynamics, която произвежда хуманоидния робот Atlas, който може да прави впечатляващо салто назад, и кучето-робот Spot, което изглежда като излязло директно от телевизионния сериал Black Mirror.

Не за първи път компаниите за роботика се изказват за това тревожно бъдеще.

Преди пет години професор Тоби Уолш от UNSW организира отворено писмо, подписано от Елон Мъск и повече от 100 основатели на други компании за изкуствен интелект и роботи, в което призовава ООН да регулира използването на роботи-убийци. 

Въпреки това фактът, че водещи компании в областта на роботиката обещават да не въоръжават своите роботизирани платформи, е по-скоро демонстрация на добри намерения, отколкото нещо друго.

Например вече се видя, че трети страни могат да монтират оръжия на клонинги на роботизираното куче Spot на Boston Dynamics.

И такива модифицирани роботи са доказали своята ефективност в действие. Най-високопоставеният ядрен учен на Иран беше убит от израелски агенти с помощта на робот картечница през 2020 г.

Колективни действия за опазване на нашето бъдеще

Единственият начин, по който можем да се предпазим от това ужасяващо бъдеще, е ако страните предприемат колективни действия, както стана с химическите, биологичните и дори ядрените оръжия.

Това регулиране няма да бъде съвършено, както не е съвършено и регулирането на химическите оръжия. Но то ще предотврати откритата продажба на такива оръжия от страна на оръжейните компании и по този начин тяхното разпространение.

Ето защо е важно, че Съветът на ООН по правата на човека наскоро единодушно реши да проучи последиците за правата на човека от новите и нововъзникващите технологии като автономните оръжия.

Няколко десетки държави вече призовават ООН да регулира роботите-убийци. Европейският парламент, Африканският съюз, генералният секретар на ООН, Нобеловите лауреати за мир, църковни лидери, политици и хиляди изследователи на изкуствения интелект и роботиката като професор Тоби Уолш призовават за регулиране.

Ако искаме да избегнем това холивудско бъдеще, може би ще трябва да се повдигне въпроса пред политиците.The Conversation

Авторът Тоби Уолш (Toby Walsh) е професор по изкуствен интелект в UNSW, ръководител на изследователска група в UNSW Сидни.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !