08 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Соларни панели от водорасли са 100 пъти по-ефективни от дърветата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 01 май 2019 в 00:00 85172
Кредит: Arborea

Британската стартъп компания Arborea започва пилотен проект в кампуса на Имперския колеж в Лондон, за да изпробва своята технология “БиоСоларни листа”(BioSolar Leaf).

Новаторската система използва микроскопични растения, за да премахва замърсяването от въздуха, докато произвежда хранителни вещества, което означава, че не само ще се бори с въглеродните емисии, но и едновременно с това с глада.

Системата на Arborea включва отглеждане на микроскопични растения като микроводорасли или фитопланктон върху структури, подобни на соларни панели, които могат да бъдат поставени на практика навсякъде, където и соларните панели. 

Чрез процеса си на фотосинтеза, тези растения премахват въглеродния диоксид от въздуха и отделят кислород. Според уебсайта на компанията, всеки квадратен метър от тяхната система, пречиства толкова въздух, колкото сто квадратни метра дървета.

Кредит: Arborea

Пречистването на въздуха е само един от положителните ефекти на технологията БиоСоларни листа, микроскопичните растения произвеждат и растителен протеин, който компанията извлича и използва за създаването на хранителни продукти на растителна основа.

”Тази пилотна инсталация ще произвежда добавки за природосъобразни здравословни храни, докато пречиства въздуха, произвежда кислород и премахва въглероден диоксид от заобикалящата околна среда," разказва изпълнителният директор на компанията Джулиан Мелкиори (Julian Melchiorri). "Това ще ни даде възможност да използваме напълно двойния ефект от БиоСоларните листа в истинска оперативна среда и ще ни помогне да развием пълния потенциал на технологията."

Източник: Futurism


+ 0
- 0
Че кво - отговарят на условията за конкурса "идиотизъм със взлом". Идиотизмът от първото значение на думата в речника, и само от заглавието в педивикията.
Първият ми въпрос - какво правим с труповете на тия водорасли, независимо от механизмът на умирането. Понеже едноклетъчните може да живеят ентусиазирано, но все пак кратко.
После ще има други въпроси.
Мъск новороден, зае...и.

+ 5
- 0
Дърветата никога не са претендирали за ефективност. Друг им е номерът в живота - главно да пречат на съперниците си да усвояват светлина. Повечето тревисти растения са много по-ефективни от тях, а за промишлените зърнени култури - съвсем.

Водораслите са още-по и това не е открито днес. Няма обслужване на проводящи тъкани, няма претакане на вещества нагоре и надолу, няма разправия с управлението на загубата на вода, заради което се ограничава навлизането на въглероден диоксид, няма сезонно ограничение на достъпната вода и борба с него. Все неща, които ограничават ефективността на сухоземните растения в смисъла на натрупана химическа енергия.

Разбира се, като дойде до оползотворяване на натрупаната биомаса от водорасли (еле па едноклетъчни), ентусиазмът намалява сериозно.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.