Може ли маска да ни предпази от новия коронавирус или грипа?

Ваня Милева Последна промяна на 28 януари 2020 в 08:24 54010 0

Кредит Mother Nature Network

Кривата на заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания постоянно расте в България през първите седмици на 2020, според последните данни на информационната система на Националния център по заразни и паразитни болести.

Актуалните вирусни щамове предизвикват хрема, висока температура, болки в гърлото и мъчителна кашлица. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. (247.32), следвана от възрастовата група 5-14 г. (142.63).

Хората, които са развили грип са посъветвани да останат вкъщи, докато се възстановят и да се избегне разпространението на вируса сред други хора. 

Сравнителна графика на заболяемост от грип и ОРЗ в България за 2019 и 2020 г.


2020 Национален център по заразни и паразитни болести

Как може да се предпазим?

Здравните организации припомнят на хората за значението на редовното миене на ръце с топла вода и сапун. Но по улиците и градския транспорт започнаха да се появяват хора с хирургически маски.

Съобщава се, че предпазни маски за лице се продават във всички градове в Азия, тъй като опасенията за разпространението на смъртоносния нов коронавирус растат. Китайската национална здравна комисия е разпоредила използването на маски за здравните работници в отговор на епидемията и милиони маски са изпратени на жителите на Ухан, според докладите.

Ефективни ли са предпазните медицински маски или не?

В продължение на много години учените не са категорични по въпроса дали носенето на маска е ефективен начин за предотвратяване на разпространението на вирусите. Въпреки това, последните проучвания показват, че те могат да помогнат, според healthline.com.

Проучване, публикувано в International Journal of Infectious Diseases през 2008 г. заключава, че когато се използват правилно, маските са високо ефективни за предотвратяване на разпространението на вирусни инфекции. Членовете на семейството на деца с грипоподобни заболявания, които използват маските правилно са били 80 на сто по-малко вероятно да бъдат диагностицирани с болестта. Изненадващо е, че разликата между видове използвани маски е незначителна.

Едно проучване, публикувано наскоро в Preventive Medicine Reports, изследващо грипния сезон 2014/2015 твърди, че след ваксинацията, която предпазва в 95% от случаите,  носенето на маски е ефективно при 52.0% от децата, за измиването на ръцете - при  79.1% и гаргара с топла солена вода при 69.1%. Тези резултати предполагат задължително, че използването на маски винаги трябва да се свързва с редовно миене на ръцете.

Маска тип FFP2

Зависи от вида на маската и кой и как я използва

От Световната здравна организация (СЗО) смятат, че носенето на хирургическа маска при нормални обстоятелства - в транспорта, в магазина и особено на открито - не е особено ефективно за предпазване от инфекция.

Защо обикновените хирургически маски не защитават

Като начало е нужно да се разбере, че грипът се разпространява по въздушно-капков път. Когато заразен човек киха или кашля във въздуха попадат малки заразени капки, които здравият човек може да поеме от въздуха вдишвайки. Ако докоснете заразена повърхност, а после лицето си, също има вероятност да се заразите.

Знаем и че коронавирусът се пренася по въздуха аерозолно и че може да се предава между хората. Изследователите смятат, че вирусът може да е прескочил от животни към хора чрез вдишване на частици, пренасяни във въздуха на пазара в Ухан, където се продават живи диви животни. Така че има смисъл човек да покрие носа и устата си.

Важно е да се разбере, че става въпрос не за капки слюнка, а частици с микроскопичен размер.

Има два основни типа маски за лице, които се използват за това. Едната е стандартна хирургическа маска - вид, носена от хирурзите по време на операции. Тези маски са предназначени да блокират течните капчици и могат да намалят вероятността да се прихване вируса от друг човек. Но тези маски не предлагат пълна защита срещу вирусите, пренасяни по въздуха. Като начало те не  изолират напълно носа и устата - частиците все пак могат да проникнат. А много малки частици могат просто да преминат през материала на маската. Тези маски също така не предпазват очите на потребителя и има вероятност вирусът да зарази по този начин.

Световната здравна организация препоръчва всички здравни работници, лекуващи хора с вируса, да носят тези хирургически маски, заедно с ръкавици, очила и престилки. Смята се, че хирургическите маски са по-ефективни в клинична обстановка, тъй като са придружени от други предпазни средства и строги хигиенни практики. Маските също често се сменят - хирургическите маски не са проектирани да се използват повече от веднъж.

Защо тогава ги продават?

Тези маски са нужни обикновено за други цели, например да се защити лицето на хирурга от замърсяване при операция. Освен това такива маски носят вече разболелите се хора, за да защитят другите от капчици слюнка. При това е необходимо маската да се сменя на всеки няколко часа, защото рискът да се разпространи инфекцията нараства заради това, че за това време върху маската се натрупва по-голямо количество вируси, отколкото при обикновено издишане.

Какви маски могат да ни защитят от грип?

Маските се предлагат с три класа на защита.  Хората обикновено купуват маски от най-нисък клас на защита FFP1 (има още FFP2 и FFP3). Най-ниският клас е FFP1 който осигурява защита при наличие на 4 пъти граничната допустима стойност на съдържание на течни и твърди нетоксични аерозоли. Този клас лесно пропускат заразени частици през самата материя и отстрани, там където защитния слой не се допира до лицето.

Респираторите от клас FFP2 и FFP3 предлагат повече защита. Такива устройства са проектирани да предотвратяват навлизането на 95% от малките частици в областта на носа и устата. Но те работят само ако пасват правилно и не са подходящи за деца или хора с косми на лицето.

Тези респиратори обаче могат да затруднят дишането, така че може да бъдат опасни за вече болни хора със симптоми като кашлица и затруднено дишане.

Обикновено такива средства на защита се използват само от професионалисти, например медицински персонал или от хора, за които заболяването от грип с висока степен на вероятност може да предизвика тежки усложнения.

Използването на такива маски в ежедневнието не е много удобно, при това има по-надеждни средства за защита.

Какви са надеждните средства за защита?

Ежегодната ваксинация с препарати, одобрени за дадената година от Световната здравна организация.

Работата е там, че грипът е различен и специалистите следят какви типове грип се разпространява този сезон, следят маршрутите на епидемиите и дават за различните райони на света съответстващите препоръки какви ваксини да се приготвят.

Хората, които влизат в рисковите групи - деца с хронични заболявания бременни жени възрастни медицински социални работници всяка година трябва да се ваксинират всяка година.

Може ли ваксинацията да предизвика усложнения?

Усложненията са възможни, но ваксината срещу грип се определят като едно от най-безопасните и ефективни медицински средства.

Кога е най-добре да се ваксинираме?

Най-добре да се ваксинираме не по-късно от две седмици до началото на епидемията на сезонния грип като обикновено това става в първата половина на януари и втората половина на февруари. По-рано от септември няма смисъл да се праси ваксинация, защото прогнозите на Световната здравна организация за ваксините се публикуват обикновено едва през лятото, а след което трябва да мине време за тяхната подготовка и проверка.

Опасни ли са епидемиите от грип?

Обикновено не са много опасни много, зависи от това кой и от какъв тип грип се разболява. Обикновено грипът не изисква намесата на лекар и преминава от само себе си. Но има случаи, когато е необходимо да се консултирате с лекар. При децата тревожни симптоми може да са учестеното и затруднено дишане, посиняването на кожата, затруднения при хранене и пиене, при рязко повишение на температурата, кашлица след подобряване на състоянието. При възрастните  - трудности с дишането, болки в гърдите и стомаха, внезапни пристъпи за повръщане, нарушение на чувство за ориентация. И това не е пълният списък. Общото правило е просто  - ако ви безпокоят някакви симптоми - най добре е да се обърнете към лекар.

Избягвайте големи събирания

В Китай например местните власти съветват жителите да избягват големи публични събирания. А практикуването на добра хигиена на ръцете също може да помогне.

За повечето хора извън Китай, които не са били в някой от засегнатите региони, рискът от заразяване с вируса засега остава нисък. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !