Няма шега с грипа: Почина 11-годишно момче, въпреки че е ваксинирано

Това заболяване е по-опасно, отколкото си мислите

Ваня Милева Последна промяна на 20 януари 2020 в 09:18 16792 0

Лука Калани.

11-годишно момче от Ню Йорк почина след тежък грип, който причини сърдечен арест. И въпреки че тийнейджърът е ваксиниран, това не му спаси живота.

Лука Калани от Хамбург, Ню Йорк, се заразява с вируса в началото на 2020 г. Майка му го води на лекар три пъти поред.

Състоянието на детето останава без подобрение, затова е откаран в детската болница. Там Лука е хоспитализиран с диагноза септичен шок.

Здравето му бързо се влошава, след като вирусът атакува сърцето му, което довежда до спиране на сърцето му. Момчето умира 3 дни след хоспитализацията си.

"Той бе ваксиниран и ние направихме всичко възможно да му помогнем", обяснява майка му Ашли Калани пред телевизионния канал WKBW, филиал на ABC, цитиран от People.

От американския Национален институт по здравеопазване обясняват обаче, че тази година ваксината не съответства на щам В - именно той е виновен за повечето сериозни заболявания и смърт на деца.

Лука е второто дете от Ню Йорк, което умира от грип тази година.

Ашли настоява всички родители да бъдат бдителни, въпреки че е наясно, че не съществува пълна защита срещу всички щамове на грипа.

„Историята ни показва, че нито един съвременен метод за защита срещу тази „дреболия“, както мнозина гледат на този вирус, не е абсолютно надежден“, казва тя.

Първа жертва на свинския грип в България за сезона е 51-годишен мъж от село Борино, починал в болницата в Смолян от тежки белодробни усложнения след заразяване с грипния щам H1N1, съобщи НОВА tv.

В световен мащаб случаите на тежки заболявания от грип са между три и пет милиона годишно, а смъртните случаи са между 291 000 и 646 000 според Световната здравна организация.

Грипът обикновено убива "заради усложнения". В повечето случаи организмът се убива сам, опитвайки се да се излекува. Повече по този въпрос може да прочетете в "Как убива грипът?".

Източник:

11-Year-Old New York Boy Dies from Flu-Related Complications Despite Being Vaccinated, People

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !