Може ли да се разболеете от грип два пъти за един сезон?

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 февруари 2018 в 00:12 9519 0

Кредит Pikist

Този грипен сезон е особено тежък и все още не е свършил - грипната активност вероятно ще остане висока поне още няколко седмици.

Но ако вече сте минали грипа, дали това ви предпазва до края на сезона?

За съжаление - не.

Специалистите твърдят, че е възможно да се хване грип два пъти в един сезон. Защото има множество щамове грипни вируси, циркулиращи във всеки един момент, отбелязва д-р Уилям Шафнер (William Schaffner), специалист по инфекциозни болести в Университетския медицински център Вандербилт в Нешвил. Това, че сте се разболял от един щам на грип, не е задължително да ви предпази от друг щам.

Но добрата новина е, че доста рядко се случва да се хване грип два пъти в един сезон. Ако това се случи, ще е просто „лош късмет", заяви Шафнер пред Live Science.

Повечето хора, които хващат грип през този сезон, са заразени с щама H3N2. Но една малка част от хората (с около 10 до 15%), се разболяват от щама H1N1 или от грипния вирус тип В, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). (Учените отделят три основни групи грипни вируси - А, В и С. За най-коварни се смятат грипните вируси тип А, които мутират бързо и причиняват епидемиите. H3N2 и H1N1 са щамове на грип тип А  - прочетете повече "Грип или настинка - таблица на приликите и разликите")

Сезонните ваксини срещу грип съдържат три до четири щама на грипния вирус, но не осигуряват много "кръстосана защита" между щамовете, обяснява Шафнер. (Кръстосаната защита е естествен феномен, при който толерантността или устойчивостта към един вирусен щам се индуцира от системна инфекция с друг). Възможно е болен с един тип грипен вирус да има скромна защита срещу друг тип грипен вирус тип А, но това вероятно няма да ви даде никаква защита срещу грипен вирус B, подчерта Шафнер.

Ако все пак хванете грип, а не сте получили грипна ваксина за сезона, лекарите обикновено препоръчват да се ваксинирате като оздравеете, особено ако е началото на грипния сезон, заяви Шафнер. CDC препоръчва грипна ваксина за всички възрасти над 6 месеца. Най-уязвимите групи са децата и възрастните хора, особено тези с хронични заболявания.

Последните пет грипни сезона, според здравните служби, разпространението на грипа продължава около 16 седмици. Досега от този сезон на грипна активност изминаха девет седмици, което означава, което означава, че сме около средата на грипния сезон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !