Кои са най-големите животни, обитаващи океана?

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 февруари 2015 в 01:23 96805 0

Кредит imgur.com

Най-големите животни на Земята живеят във водата. Тя е по-благоприятната среда за гигантите. Освен фактори, като храна и пространство, ръстът на животните се ограничава от гравитацията. Но във водата действа законът на Архимед - потопени във вода, телата губят от теглото си толкова, колкото тежи изместената от тях вода.

Затова, въпреки, че по Земята са бродили огромните динозаври, най-голямото животно, живяло някога на земята, обитава и днес океана - това е синият кит.

Син кит

Синият кит е най-големият кит, най-голямото съвременно животно и може би най-голямото от всички животни, живели някога на Земята. Дължината му е 33 метра, а теглото му надвишава 200 тона. Може да изяде до 40 милиона малки ракообразни на денонощие.

Калмар

Дължината на най-големия калмар, уловен някога е 18м и е тежал почти един тон.

Изоподи

Гигантските изоподи са подобни на мокрици ракообразни, равноноги. Те могат да достигнат до 76 см на дължина и тегло 2 кг.

Финвал

Финвалът е вид китообразно от семейство ивичести китове. Той е близък родственик на синия кит и втори по големина на Земята. Достига от 20 до 27 метра дължина, а тежи до 75 тона.

Октопод

Най-големият описан октопод е дълъг 8 метра и тежи 270 килограма.

Манта

Мантата или гигантският морски дявол е най-гигантският сред скатовете, ширината на тялото на отделни екземпляри достига 7 метра, а най-големите тежат до 2,5 тона. 

Южен морски слон

Южният морски слон е най-големият представител на перконогите (тюлени, моржове и др.) в света. Наречен е "слон" заради масивното си тяло, достигащи до 6 м дължина и тегло 4 тона и повече.

Кашалот

Кашалотът е най-големият от зъбатите китове. Възрастните самци достигат до 20 м дължина и тегло от 50 тона, а женските  - 15 метра дължина и тегло от 20 тона.

Кралска херинга

Най-голямата костна риба включена в Книгата на рекордите Гинес е кралската херинга (Regalecus glesne) е с 11 м дължина и тегло - 272килограма. 

Тясна и змиевидна, тази риба е със средна дължина над 6 метра. Най-дългата известна риба от този вид, която е била ранена от кораб, е с размер от 13,7 м, а е докладван непроверен екземпляр от 16,7 м.

Рифтия

Рифтията е морски червеи, без храносмилателна система.Те са от  клас вестиментифера (Vestimentifera), и са симбиоза с бактерии, окисляващи сероводород, а енергията, която се освобождава при този химичен процес, се използва за синтез на органични вещества.

Дължината на тялото им достига до 1.5 м при диаметър 4 см , а стърчащите от тях ярко червени пипала понякога надвишават 3 м.

Съществуването на вестиментиферите дава надежда, че животът е възможен и на планети далече от Слънцето за сметка на вулканичната активност. Спътниците на Юпитер, Йо и Европа са покрити с дебел слой лед, но имат мощни вулкани, около които може да съществува примитивен, а може би и не толкова примитивен живот, основан на хемосинтезата.

Морски гъби

Морските гъби могат да живеят до 100 години и са с големина до 2 метра височина и диаметър.

Арктическа цианея

Арктическата цианея е най-големата океанска медуза. Има случаи с диаметър на купола 2 м. Пипалата на големите екземпляри може да се проточат до 20 m. Обикновено цианеите са около 50-60 см. Най-голямата измерена медуза достига 36,5 м, а диаметърът на "шапката" е 2,3 метра.

Китова акула

Китовата акула е най-голямата от сега съществуващите видове акули, както и най-голямата от съвременните риби. Размерът й достига най-малко 12-14 метра, а в някои случаи дори 20 м

Морски звезди

Гигантските морски звезди могат да пораснат до 60 см в диаметър

Японски рак паяк

Японският рак-паяк е един от най-големите представители на членестоногите - по-едрите екземпляри достигат 45 см дължина на черупката и 3 м на първата двойка крака.

Португалска галера (Physalia physalis)

Пипалата на подобното на медуза същество, португалска галера (Physalia physalis) могат да се проточат на дължина 50 м.

Тридакна

Дължината на черупката на мидата тридакна може да достигне до 1.2 м, а теглото на големите екземпляри може да надвиши 200 кг. Живеят често повече от 100 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !