Живот на кометата Чюрумов/Герасименко? Съмнително, твърде съмнително

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 юли 2015 в 13:55 5880 0

Кредит ESA/Rosetta/Philae/CIVA

Тези дни двама астрономи провокираха гръмки заглавия по новинарските медии, заявявайки, че имат доказателства за живот на кометата, която през последно време подробно е изучавана от космическия апарат Розета. 

Докладът на астробиолозите Макс Уолис и Чандра Викрамасинге (Max Wallis and Chandra Wickramasinghe) на Националната астрономическа среща (National Astronomy Meeting - NAM) тази седмица в Ландъндо, Уелс, веднага бе посрещнат с голям скептицизъм от научната общност.

Доктор Уолис и колегата му проф. Чандра Викрамасинге предполагат, че особеностите на релефа на кометата са формирани от живи организми.

Тяхното изказване е посрещнато с насмешка и недоумение, че подобно заявление може да бъде направено на толкова голяма научна конференция.

"Извънредните претенции изискват извънредни доказателства" е популярната сентенция на скептика Марчело Труци. Но такива липсват, посочва коментаторът Роби Гонзалес (Robbie Gonzalez) от сайта io9.com. Той цитира скандалното изказване на Викрамасинге:

Това, което казваме е, че данните, постъпващи от кометата създават недвусмислено впечатление, по мое мнение, че микроорганизми са участвали във формирането на ледените структури, в преобладаващите ароматни въглеводороди и тъмната повърхност ... Те не могат лесно да се обяснят от гледна точка на пребиотичната химия ... "

Двамата астробиолози твърдят, че периодичните затопляния на повърхността може да поддържа съществуването на активни микроорганизми в пукнатините на леда и снега на кометата.

Родригес обръща внимание на думите "недвусмислено" и "по мое мнение", посочвайки, че критиките към Уолис и Викрамасинге от последните няколко часа могат да се концентрират в две точки:

  • Викрамасинге има богата история с диви и неоснователни претенции.
  • Последната претенция е дива и неоснователна.

Фил Пат (Phil Plait) от сайта slate.com последователно през последните осем години развенчава лъжливите хипотези на Викрамасинге. Сред тях са твърденията, че извънземни фосили са открити в метеорити, че НАСА прикрива доказателства за живот на Марс и грипът идва от космоса със странния червен дъжд в Индия.

Оказало се, че  дъждът е бил оцветен от червен облак прах от района на Залива и съдържал земни гъбени спори.

Вчера Фил Пат написа в туитър профила си по повод новите претенции за наличието на живот на кометата 67P:

"Да го кажем деликатно: шокиращите твърдения не са подкрепени от тези небрежни методи и псевдонаука."

Астрономът Анди Ривкин (Andy Rivkin) пише по същия повод: "Може емоционално да предпочитаме лудо звучащи теории или да приемаме нещата на вяра, но това не е "наука"... Не всичко трябва да е наука. Но науката трябва да бъде наука."

Общо взето, коментари на учените са скептични с повече или по-малко сарказъм.

Не може просто така да се хвърлят констатации за такова нещо без емпирични доказателства. Това не е наука, а  "спекулации", определя Роби Гонзалес твърденията на двамата учени.

Възможно ли е живи организми да са причина за някои от особеностите на 67P? Учените смятат, че това е малко вероятно. Възможно е, но не е доказано.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !