Извънземният живот трябва да прилича на земния

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 юли 2015 в 23:47 8947 1

В новата си книга професорът по биология в университета в Кеймбридж, Саймън Конуей Морис (Simon Conway Morris) твърди, че всеки възможен живот на други планети, подобни на Земята, трябва да бъде подобен на този, която съществува на нашата планета.

Основните идеи на биолога са изложени в пресрелийза.

Теорията се базира на принципите на конвергентната еволюция. Съгласно тази концепция, в сходни условия, различни видове независимо, по еволюционен път придобиват сходни характеристики.

Авторът изтъква като пример окото на октопода и човешкото око: тези двете същества са се развили напълно независимо едно от друго, но въпреки това, имат много сходен механизъм за гледане.

Ученият твърди, че еволюцията не е случаен процес, а  напълно предсказуем. Това означава, че може да се предскаже хода на събитията за други планети, ако знаем началните условия.

А астрономите откриват все повече и повече подобни на Земята планети. По-специално, Конуей Морис твърди, че еволюцията неминуемо води до появата на организми, подобни на земните хора - с крайници, глави и тела - и в крайна сметка - надарени с разум.

Въз основа на това, той прави заключението, че ние много вероятно ще намерим във Вселената интелигентен живот, много подобен на нас.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.10 2015 в 09:27

Въпроса ми - възможно ли бе например влечугите да еволюират в разумни същества?