Руски предприемач дава $100 млн. за откриване на извънземни

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 юли 2015 в 17:20 17938 0

Кредит SETI

Руският милиардер Юри Милнер и британският физик Стивън Хокинг стартират инициатива Breakthrough Listen, в която Милнър ще отпусне $ 100 милиона в подкрепа на проекта за търсене на извънземен разум на основата на разработките на SETI, съобщава РИА новости

Решението си Милнeр обяви в Лондон по време на раздаване на престижни награди за физика.

Парите ще бъдат инвестирани в инициатива за търсене и изследване на извънземни цивилизации в следващите 10 години.

Руснакът обяви и награда от 1 млн. долара за създаването на съобщение, което може да бъде изпратено в космоса и разчетено. Това в случай, че се знае къде да бъде "доставено", съобщава "Ню Йорк Таймс".

"Никога не трябва да спираме да търсим. Това е най-големият въпрос. Трябва да слушаме", каза Милнeр в Лондон.

"Проектът ще бъде напълно аполитичен, ние нямаме намерение да скриваме нищо. Напълно възможно е, извънземни да бедат намерени от астроном-любител" - заяви Милнер, в отговор на въпрос за това как проектът ще отговори на изисквания на правителствата за скриване на евентуално откриване на извънземни.

В рамките на проекта SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), който тази година празнува 55 години, учените търсят в потока радиосигнали, постъпващи към Земята, "следи" от дейността на извънземни цивилизации.

Основател на проекта е астрономът Франк Дрейк (Frank Drake), който е създал и прочутата формула за изчисляване на броя на цивилизациите в галактиката, с които може да се влезе в контакт - уравнението на Дрейк.

, където:

  • R* - брой звезди в нашата галактика (оценят се на около 300 милиарда);
  • fp - каква част от звездите имат планетни системи (оценките са от 20% до 80%);
  • ne - брой планети за всяка звезда със планетна система, на които може да започне живот (оценките са от 0,5 до 6);
  • fl - на каква част от предходните планети ще протече еволюция (оценките са повече от 0% и по-малко или равно на 100%);
  • fi - на каква част от предходните планети животът ще еволюира до цивилизация (оценките са повече от 0% и по-малко или равно на 100%);
  • fc - на каква част от предходните планети цивилизацията ще достигне развитие до ниво радиокомуникация (оценките са от 5% до 25%);
  • fL - каква част от цялото време за съществуване на планетата радиокомуникационна цивилизацията ще оцелее (оценките са трудни - напр. Земята, ако нашата цивилизация оцелее още 1 млрд. години, то този параметър ще е ~10%).

Резултатите от Уравнението на Дрейк могат да варират от нула до милиарди. Някои считат, че уравнението не може да отговори на въпроса, който само си поставя. Други твърдят, че по-важни са въпросите, които сами си задаваме, докато се опитваме да изчисляваме.

През последните години проектът изпитва трудности с финансирането и многократно е имало опасност да бъде закрит, защото основният инструмент на проекта - радиотелескопът Allen Telescope Array (ATA) - поддържан от Университета на Калифорния в Бъркли, е щял да бъде изключен поради липса на пари. През 2012 г., проблемът бе временно решен благодарение на щедро дарение от Франклин Антонио, основател на Qualcomm, който даде за телескоп 3,6 мил. долара.

Милиардерът Юрий Милнер и известният астрофизик Стивън Хокинг решиха да влеят нов живот на проекта, инвестирайки в търсенето на извънземни цивилизации около 100 милиона.

В научния екип на SETI са включени и самия Дрейк, Сет Шостак, Мартин Рийс и много други известни астрономи и специалисти в областта на търсенето на извънземен живот. Учените всяка година ще търсят сигнали от милиарди звезди в Млечния път и близките галактики.

В търсене на извънземни може да се включат всички - данните, получени в рамките на Breakthrough Listen ще бъдат анализирани в системата на SETI.

"Дори ако не открием нищо, това все пак ще бъде интересен научен експеримент, достоен за реализация. Това няма да докаже, че не сме сами в тази Вселена, но това значително ще стесни границите на това, къде трябва да се търсят извънземни '- заключи Хокинг.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !