Скоро ще правим избор за "бебета по поръчка"

Кристин Каменова Последна промяна на 06 август 2015 в 10:39 10994 1

Кредит www.smallbizlabs.com

В момента, в който двама души се решат да имат дете, те всъщност взимат решението да прехвърлят своето ДНК на бебе, заедно със всичките съпътстващи го предимства и недостатъци.

Много скоро нови технологии и средства ще дадат възможност на учените да променят и директно да манипулират генетичните характеристики.

Въпреки спорното звучене на термина "бебе по поръчка", все повече хора започват да подкрепят идеята за елиминация на недостатъци или дори "захаросване" на генетичния код на своите бъдещи дечица с цел добра защита срещу опасни болести или по-силни мускули. Твърдят, че проектирането е абсолютно етично и дори е съвсем нормално то да се превърне в избор, който всеки от нас ще може да вземе в "близкото" бъдеще.

Но засега, голяма част от населението е несигурно доколко това е етично.

Много критики бяха получени по повод публикувания доклад от китайски учени, че донякъде успешно са променили ДНК-а на човешки ембриони.

Осъдени от мнозина за научните си експерименти заради някои неочаквани и нежелани промени в ембрионите, работата на китайските учени и използваната технология станаха достатъчни като доказателство за хората по света, че тази цел не бива да бъде преследвана, тъй като, според тях, би могла да доведе до фатален край или мутации.

Други видяха в тази работа лош знак за едно мрачно бъдеще. Засега манипулациите са извършвани върху нежизноспособни ембриони, но в бъдеще това най-вероятно ще се промени и тогава промененото ДНК ще даде ефект не само на детето, което дойде от този ембрион, но и на бъдещите му наследници. А трябва ли да предприемаме такива дейности, все пак това би означавало, че ще започнем да проектираме еволюцията на човешкия вид.

Поради тези причини, поне засега "всички са на мнение, че не бива да се проектира бебе" - казва Джордж Анас (George Annas), биоетик в университета Бостън (Boston University).

Но това, което се възприема за редно днес, надали ще бъде възприемано по същия начин в бъдеще.

Технологията се подобрява изключително бързо, особено тази за промяна на генома.

Технологията, която изследователите от университета Sun Yat-sen са използвали, за да модифицират генетичния код се наричала CRISPR, но въпреки нежеланите последици, учени от университета Харвард използват именно подобрена нейна версия, разкрива Джордж Чърч(George Church) пред Tech Insider.

Чърч казал още, че днес вече са възможни промените в ДНК-то без никакви или с много малко нежелани мутации, което от своя страна е показател, че в близкото бъдеще проблемът с неточностите ще бъде премахнат напълно.
Ако учените наистина са способни да модифицират генетичния код на човек, то тогава единственият въпрос е:

ТРЯБВА ЛИ ДА ГО ПРАВЯТ?

Етично ли е да променяме ДНК-то на човек още преди да се е родил, дори и да е дал съгласие?

Някои изследователи като социологът, биоетик Джеймс Хюгс (James Hughes) от Тринити колидж смята, че отговорът вероятно е "Да".

"Позволяваме на родители с всякакви проблеми да имат деца" - казва Хюгс.

Биоетикът пита: "Ако родител поиска да промени генома на своето бъдещо дете с цел да го предпази от депресия или да не напълнее" - интересно на теория, но най-вероятно невъзможно, имайки предвид, колко сложно е взаимоотношението между средата и генетичните дадености - "тогава на какво основание да се меси държавата?"

Неговият аргумент е, че щом не спираме хората да прехвърлят генетичен код, който класифицираме като "нездрав" и би могъл да затрудни техния живот, то тогава защо да спираме родителите, които искат да дадат на своите деца един "качествен" генетичен код.

Хюгс обаче не вярва, че човечеството е готово да прави такива огромни промени все още. Той добавя също, че ще бъде абсолютно логично, ако правителството реши да забрани генетичното модифициране на човешки ембриони, докато те не са адекватно тествани и доказано безопасни. А това, разбира се, все още е доста висока топка.

Но Хюгс смята, че генетично подобрените хора под формата на "бебета по поръчка" ще станат реалност.

"Проучванията са глобални." - информира той - "Най-вероятно ще бъдем свидетели на такава сензация първо в Китай."

Китай е центърът в изследванията за генетика и генетично инженерство, а един от големите проекти за декодиране на връзките между генетиката и интелекта се управлява именно от BGI, организация с нестопанска цел в Китай, както и най-големият институт по генетика в света.

Както Хюгс малко по-нагоре спомена пред Tech Insider, той смята, че изборът дали да модифицираме генома на своето дете рано или късно ще се превърне в поредното най-обикновено и съвсем естествено решение, което ще вземаме.

Неговото убеждение: "Такъв вид избори ще станат неизбежни, а ние ще се приспособим към тях относително бързо."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2015 в 12:06

Етично или не - едни ще могат, други няма да могат, а от тези които могат едни ще го правят мъдро, а други ще правят простотии.

Т.е. нищо ново.