3 март: Световен ден на дивата природа (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 март 2023 в 00:00 4322 0

Световен ден на дивата природа

Кредит World Wildlife Day

Постер на Световния ден на дивата природа 2024 г.

3 март е обявен за Световен ден на дивата природа (World Wildlife Day). Отбелязва се от 2014 г. по силата на Резолюция A/RES/68/205, приета от Общото събрание на ООН, за да се насочи вниманието на обществеността към многообразието и красотата на дивата фауна и флора и за да се повиши степента на информираност за дейностите за защита на дивата природа.

На 20 декември 2013 г. Шестдесет и осмата сесия на Общото събрание на ООН обяви 3 март за Световен ден на дивата природа, за да повиши информираността за дивата флора и фауна по света. Датата е избрана в деня, когато е приета Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES) през 1979 г., която играе важна роля в гарантирането, че международната търговия не застрашава оцеляването на видовете.

Световният ден на дивата природа сега се превърна в най-важното световно годишно събитие, посветено на дивата природа.

Празникът има за цел да привлече вниманието към природозащитния статус на някои от най-критично застрашените видове дива фауна и флора и да стимулират дискусии към търсене и прилагане на решения за тяхното опазване. 

Световният ден на дивата природа ще бъде отбелязан през 2024 г. с основна тема "Свързване на хората и планетата: Изследване на дигиталните иновации в опазването на дивата природа".

Световният ден на дивата природа през 2024 г. се фокусира върху технологиите и услугите за дигитално опазване могат да стимулират опазването на дивата природа, устойчивата и съжителството между хора и диви животни сега и за бъдещите поколения във все по-свързан свят.

Технологичните иновации направиха изследванията, комуникацията, проследяването, ДНК анализа и много други аспекти на опазването на дивата природа по-лесни, по-ефективни и точни. И все пак неравномерният достъп до тези нови инструменти, замърсяването на околната среда и неустойчивите приложения на определени технологии остават критични проблеми за постигане на универсално дигитално включване до 2030 г.

Посланието за Световния ден на дивата природа 2024 г.

Докато WWD2024 ще бъде отбелязан на 3 март 2024 г., събитието на ООН ще се проведе на 4 март 2024 г. в централата на ООН в Ню Йорк, Ню Йорк, Съединени американски щати и ще бъде предавано на живо по WebTV на ООН.

Още информация за събитието ще намерите на официалния YouTube канал на Световния ден на дивата природа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !