3 март: Световен ден на дивата природа (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 03 март 2023 в 00:00 3921 0

 Официален плакат на Световния ден на дивата природа 2023 г.

Кредит WorldWildlifeDay2023

Официален плакат на Световния ден на дивата природа 2023 г.

3 март е обявен за Световен ден на дивата природа (World Wildlife Day). Отбелязва се от 2014 г. по силата на Резолюция A/RES/68/205, приета от Общото събрание на ООН, за да се насочи вниманието на обществеността към многообразието и красотата на дивата фауна и флора и за да се повиши степента на информираност за дейностите за защита на дивата природа.

На 20 декември 2013 г. Шестдесет и осмата сесия на Общото събрание на ООН обяви 3 март за Световен ден на дивата природа, за да повиши информираността за дивата флора и фауна по света. Датата е избрана в деня, когато е приета Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES) през 1979 г., която играе важна роля в гарантирането, че международната търговия не застрашава оцеляването на видовете.

Световният ден на дивата природа сега се превърна в най-важното световно годишно събитие, посветено на дивата природа.

Празникът има за цел да привлечевниманието към природозащитния статус на някои от най-критично застрашените видове дива фауна и флора и да стимулират дискусии към търсене и прилагане на решения за тяхното опазване. 

Световният ден на дивата природа ще бъде отбелязан през 2023 г. с основна тема „Партньорства за опазване на дивата природа“.

Посланието на WAZA & IUCN SSC за Световния ден на дивата природа 2023 г.

В рамките на тазгодишната тема "Партньорства за опазване на дивата природа" денят се фокусира върху две подтеми:

Морски живот и океани - тъй като около 70 % от нашата планета е покрита с вода, въздействието на опазването на морската среда е изключително важно.

Бизнес и финанси - в световен мащаб усилията за опазване на околната среда трябва да бъдат финансирани и тази работа трябва да се извършва в сътрудничество с бизнеса - област, която в миналото е била разглеждана като експлоататорска и неустойчива. Успешните партньорства за опазване на околната среда трябва да намерят начини за включване на бизнеса, ако искаме да обърнем загубата на биоразнообразие.

3 март 2023 г. ще бъде много специална дата, тъй като на нея ще бъде отбелязана и 50-годишнината на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CITES).

CITES стои на кръстопътя между търговията и опазването, като страните по Конвенцията работят с общата цел да осигурят устойчивост на застрашените видове. CITES се стреми да изгражда партньорства и да примирява различията между групите, които се ръководят и управляват от нейните разпоредби. На национално и местно равнище тези партньорства са от съществено значение във всяка страна по света, за да се съсредоточат върху опазването на видовете и екосистемите.

Официално информационно видео за честването на Световния ден на дивата природа за 2023 г.

Още информация за събитието ще намерите в YouTube на 3 март 2022 г. на официалния YouTube канал на Световния ден на дивата природа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !