Бъдеще с биокомпютри и кучета роботи в криминалистиката на сцената на Ratio

Ratio Последна промяна на 09 май 2024 в 08:03 1243 0

Бъдеще с биокомпютри и кучета роботи в криминалистиката на сцената на Ratio

Кредит Ratio

Бъдеще с биокомпютри и кучета роботи в криминалистиката на сцената на Ratio

На “Човек срещу машина” биотехнологът д-р Спас Керимов и изобретателят Димитър Рангелов ще разкажат за умни компютри, съдържащи в себе си биологични компоненти и кучета роботи, които помагат във високорискови криминални разследвания.

Роботите, AI и новите технологии вече са неразделна част от живота на хората и следващата стъпка, пред която се изправя човек е вкарването на малко повече “човечност” в машината. На 14 май д-р Спас Керимов ще сподели за нов вид авангардна технология, която постепенно навлиза в компютърния свят – Wetware компютри, съдържащи в себе си биологични компоненти. Разликата от традиционните компютри, които разчитат на вериги и кабели, е че тези използват мрежа от живи организми за изпълнение на изчислителни задачи.

Д-р Спас Керимов е създател и изпълнителен директор на Принтиво, стартираща биотехнологична компания, която се занимава с 3D-биопринтиране на човешки тъкани. Част е от The Changemakers of Bulgaria, отличен е във Forbes 30 under 30 и 40-до-40 на Дарик Радио. Бил е лектор на TEDx и е определян като „най-изявена млада личност на България“ за 2019 според JCA Bulagaria.

Роботите навлизат във все повече сфери и на “Човек срещу машина” фокусът ще е една конкретна, а именно криминалистиката. На сцената освен двама лектори ще присъства и куче робот, за чийто функции ще разкаже по-подробно изобретателят Димитър Рангелов.

Димитър Рангелов  е част от Technologies for Criminal Investigations към Полицейска академия в Нидерландия и университета Saxion. Имa опит в сферата на електроника, роботика, дроновете и изкуствения интелект, гражданската сигурност и безопасност. Оглавява Mechatronics and Robotics Club.

Той ще сподели още за предимствата и недостатъците от използването на куче робот в разследването на престъпления. А дали може изцяло да замени истинското куче и може ли в бъдеще да се превърне в най-добрия партньор в опасни мисии, ще стане ясно на 14 май.

Човек срещу машина” ще се проведе на 14 май от 20:00 часа (отваряме врати в 19:00 часа) в Stroeja. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !