Имената на предполагаемите носители на Нобелова награда за химия бяха публикувани по невнимание

Ваня Милева Последна промяна на 04 октомври 2023 в 10:59 2303 0

Кралската академия на науките на Швеция

Кредит Wikimedia Commons

Кралската академия на науките на Швеция

Шведската кралска академия на науките изглежда неволно е публикувала имената на трима учени, които според нея са спечелили тазгодишната Нобелова награда за химия, въпреки че лауреатите трябва да бъдат обявени след часове, съобщава Ройтерс.

Шведският вестник Aftonbladet публикува копие от имейл, в който се казва, че е от академията, посочвайки лауреатите като Мънгей Бауенди (Moungi G. Bawendi), Люис Брус (Louis E. Brus) и Алексей Екимов (Alexei I. Ekimov).

"Нобеловата награда за химия през 2023 г. награждава откриването и разработването на квантови точки, наночастици, които са толкова малки, че техният размер определя свойствата им", друг шведски ежедневник, Dagens Nyheter), цитира имейла на академията.

Но Йохан Аквист, председател на Нобеловия комитет по химия на академията, заявява пред Ройтерс, че:

"Това е грешка на Кралската шведска академия на науките. Нашата среща започва в 07:30 GMT (10:30 българско време), така че все още не е взето решение. Победителите са не избрани."

Обявяването на тазгодишната Нобелова награда за химия трябва да бъде обявено в 9:45 GMT (12:45 българско време).

Наночастиците и квантовите точки се използват в LED светлини и телевизионни екрани и могат също така да се използват за насочване на хирурзите при отстраняване на ракова тъкан, наред с други неща според изявлението.

Бауенди е професор в Масачузетския технологичен институт, Брус е почетен професор в Колумбийския университет, а Екимов работи за Nanocrystals Technology Inc.

Наградата с повече от век се присъжда от Кралската шведска академия на науките и е на стойност 11 милиона шведски крони.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !