Индустриално производство на стъклопакети с циркулиращ воден поток

БАН Последна промяна на 05 юни 2019 в 09:09 4800 2

В двора на „Научeн комплекс 2“ на БАН на бул. „Цариградско шосе“ № 72 започна изграждането на демонстрационен павилион. Централна лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници - БАН е един от десетте партньора, които работят по този проект от Германия, Испания и България. Проектът е по програмата Хоризонт 2020 в синхрон с НПР БГ2020 по подприоритет 7.2 „Повишаване на енергийната ефективност".

Разработен е иновативен фасаден стъклопакет с циркулиращ воден поток, който е техническа иновация на нова фасадна система за сгради с почти нулево потребление на енергия. За първи път в Европа се изгражда демонстрационен павилион, използващ тази иновативна технология.

Демонстрационният павилион трябва да бъде готов през месец август 2019 г., като официалното му откриване е предвидено за месец октомври.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4010

2

банджия

06.06 2019 в 14:41

Освен това, в нашето звено проекти имаме достатъчно, но на никой не му беше хрумвало реализирането им да минава през унищожаването на зелените ни площи. Опазихме този кампус от какво ли не, от какви ли не домогвания, измами, апетити, и най-накрая собствените ни колеги дойдоха с багера. Срам! Но и тъга, защото знаем колко труд стои зад това, този малък парк да е красив и да носи поне малко светлина в нерадостното бан-ско ежедневие. Жалко. Много жалко. Но надежда има- ако все пак някой по светъл ум от Академията успее да направи така, че тази ужасна дупка бъде заровена, раната бъде затворена и павилионът да се озове там, където му е мястото: пред въпросната лаборатория или в някоя индустриална зона.

4010

1

банджия

06.06 2019 в 14:33

Не знам точно къде е иновацията в случая, но мястото на този павилион му е по-скоро на паркинга на М. Бриколаж, Хоуммакс или някоя подобна верига или производител на съответните изделия. Защо не пред централата на "Артекс"? На тях сигурно ще им допадне. Но това да е на територията на БАН?? Съмнително!! Около въпросната лаборатория има предостатъчно поляни, където можеше този "павилион" да бъде натресен. Ама НЕ! Трябва да е на главния вход на комплекса! Трябваше да бъде унищожена една хубава зелена площ, представляваща част от едно красиво и хармонично оформено пространство, защото някой си имал да отчита проект и се налага залпово да усвоява пари. Имаме всички патологии на БАН събрани на едно място, и то не къде да е, ами на главния вход на комплекса... и всичко това заради комплексите на някои хора, които като чуят "Брюксел" и им става нещо... ама бедна България, посредствени хора навсякъде. БАН не прави изключение.