Изкуството и науката тръгват по стъпките на един спомен, за да разкрият тайните на паметта на сцената на Ratio

Ratio Последна промяна на 01 декември 2023 в 14:34 6868 0

Кредит Ratio

В “Case Study: Taxi Driver” артистът Владислав Лепоев и невробиологът Били Пешев обединяват методите на изкуството и науката, за да представят по един алтернативен начин как работи човешката памет.

Чрез историята на конкретен спомен те ще се разровят в най-фините настройки и функции на човека – паметта, мисълта и съзнанието. Ще отговорят на сложния въпрос: Какво всъщност правим, когато си спомняме?

Ще обсъдят и какво се случва, когато паметта руши, как травматичните преживявания формират човешката психика и кога споменът преминава в сферата на фантазията.

Спомените не са просто записи, а субективни и продуктивни мисли, които могат да оформят живота ни. Хората не са компютри, на които може да се натисне “save” или “delete” на спомена. Човешката памет е много по-сложна и по-трудно разбираема от компютърната. 

Гостите на събитието не само ще чуят как се заражда един спомен, но и ще станат свидетели на кратък филм, в който Владислав Лепоев е успял да възпроизведе реален спомен по разказ на самия човек.

На 5 декември невробиолог и артист ще покажат един нов поглед върху човешката памет и съзнание, който ще ни помогне за по-доброто разбиране на тези сложни аспекти на човешката психика.

Това по-различно събитие, което включва научна лекция и видео прожекция, ще завърши и със специална музикална селекция от Иво Чалъков (ex-Gravity Co. и Ape men).

Case Study: Taxi Driver ще се проведе на 5 декември 20:00 часа (отваряме варти в 19:00 часа) в Чистилището. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !