Раждането на великите идеи и връзката между звездите и AI са темите на научния форум Ratio

Международни лектори идват в София, за да представят наука на достъпен за всеки език

Ratio Последна промяна на 20 октомври 2023 в 00:00 1959 0

Кредит Ratio

Звездите чертаят историята на човечеството, изкуственият интелект се намесва в определянето на бъдещето, а науката никога не е била толкова интересна, колкото на форума Ratio на 11 ноември. Затова мотото, под което ще протече форумът за популярна наука Ratio, е жаждата за още нови интересни факти и знания. Международни лектори идват за пръв път в София за форума, за да представят вдъхновяващи теми на достъпен език и да провокират за търсене на отговори.

Научното любопитство е движещата сила на човечеството. А мозъкът на човека притежава качества, които нямат еквивалент - способността да разсъждава и помни го различава от другите видове. Известният комик Робин Инс ще покаже науката от съвсем друга гледна точка. Чрез харизматичния си начин на презентиране ще убеди гостите на Ratio форум колко е важно човек да е любопитен. Ще надникне в умовете на великите учени, за да проследи как се раждат грандиозни идеи, променящи света.

Робин Инс е английски комик, актьор и писател, добре познат от участията му с астрофизика Брайън Кокс в подкаста на BBC "The Infinite Monkey Cage. Носител е на „Златната роза“ и наградата „Артър Кларк“ за комуникация на науката, a през 2022 г. е награден от Асоциацията на книгоиздателите в Обединеното кралство за автор на годината. Робин Инс е почетен член на Британската научна асоциация.

Робин Инс

Когато става въпрос за научно любопитство не може да не се зададе въпроса: “Какво би станало, ако…? “. Във втората тема на Ratio Forum въпросът, който бива поставен е какво щеше да стане с човечеството, ако звездите ги нямаше? Колко радикално би била променена историята на човешката цивилизация , ако хората не можеха да видят звездите? Те са неизменна част от живота на Земята, служили са като часовници, навигатори, някога дори са били оприличавани на богове. На фона на днешното изкуствено осветление хората донякъде са позабравили за тази близост с космоса, но тя е още жива. И космологът Роберто Трота ще припомни за нея на 11-ти ноември.

Роберто Трота

Роберто Трота е космолог, автор и професор по теоретична физика. Изследванията му се фокусират върху три области – астро статистиката, космологията и машинното самообучение. В областта на космологията анализира и тълкува различни космологични наблюдения, за да разбере по-добре свойствата и природата на тъмната материя и тъмната енергия. Той е носител на медала Annie Maunder 2020 на Кралското астрономическо дружество за обществената си ангажираност.

Гостите на събитието ще се докоснат до звездите, ще разгледат науката, но не като “запазена територия” за учените, а като интелектуално приключение за всеки жаден за знания.

Форумът Ratio ще се проведе на 11 ноември (събота) в Sofia Tech Park от 10:00 часа.

Програмата на събитието включва общо четири презентации, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !