Наука и изкуство се преплитат на форума Ratio

Ratio Последна промяна на 31 май 2023 в 10:36 7149 0

Наука и изкуство се преплитат на форума Ratio на 3 юни, за да покажат връзката между всички живи същества.

Форумът Ratio среща науката и изкуството и тази пролет. Програмата на събитието включа четири теми, представени по вълнуващ начин от международни лектори, както и две любопитни изложби, които ще потопят гостите на събитието в невероятното разнообразие на биологичния свят.

Двете експозиции за подготвени в специална колаборация с Джеймс Розиндел, учен и преподавател по теория на биоразнообразието в Imperial College London, и Националния природонаучен музей при Българската академия на науките.

Изложбата „Evolution’s Playground“ предизвиква гостите на събитието да погледнат в „генетичното“ огледалото – за да се изненадат. 50% от човешките гени всъщност са идентични с тези на банана! В изложбата ще бъдат показани именно такива взаимовръзките между отделни видове. Гостите на събитието ще могат да се включат и във виртуални разходки по “Дървото на живота”, което показва как всички живи организми, независимо дали са оцелели до днес или не, са свързани - благодарение на приложението One Zoom, създадено от Розидендел.

Втората експозиция, наречена „Echoes of Existence“ се фокусира върху края. И в частност – края на съществуването на определени видове. Въпреки че измирането на видове винаги е било факт, днес динамиката на екологичните промени е много по-голяма и ефектите – много по-видими. Изложбата Echoes of Existence среща публиката с някои застрашени от изчезване видове. Изложбата илюстрира какви са промените в деликатните екосистеми в следствие на това и как по-доброто разбиране за измирането и опазването на видовете може да фокусира усилията ни да ги запазим.

Програмата на събитието включва общо четири презентации, освен изложбена част, които повеждат публиката на пътешествие от гените, които ни правят това, което сме, та чак до нишката, свързваща всички животински видове. Първата тема ще преведе гостите през цялото Дърво на живота; втората лекция ще има фокус върху генното модифициране и възможностите и опасносностите, които крие. Колко социалнни са били динозаврите ще е тамата на третия лектор, а в последния сегмент учените ще дискутират какви може да са причините, които карат еволюцията да се придържа стриктно към определени правила – например, защо няма животни с нечетен брой крака.

Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !