Възможности и рискове на генното инженерство и разходка из Дървото на живота – на форума Ratio

Ratio Последна промяна на 26 април 2023 в 12:51 7406 0

Научното приключение, което форума Ratio предлага тази пролет, започва от гените, които ни правят това, което сме, за да стигне чак до нишката, свързваща всички животински видове. На 3 юни в Sofia Tech Park ще гостуват международни лектори със завладяващи теми, които удивяват и вдъхновяват. Хубавото е, че дори по-сложните теми ще бъдат представени ангажиращо и интересно, на достъпен език.

Гостите на събитието ще могат да се срещнат с комуникативни динозаври, да научат за възможностите и предизвикателствата пред генното инженерство, както и да се покатерят по Дървото на живота. Листата на Дървото представят различни видове, а клоните показват еволюционната връзка между тези видове. С други думи, то илюстрира как са свързани всички живи организими, независимо дали са оцелели до днес или не. Тази визуализация би заела площ колкото цялата Слънчева система, ако я разпечатаме на хартия, а публиката на събитието ще прелети през нея под вещото ръковоство на Джеймс Розиндел.

Джеймс Розиндел преподава теория на биоразнообразието в Imperial College London. Работата му е свързана с изследване на биоразнообразието, което се явява пресечна точка между математика, биология и компютърни науки. Той изследва теми като екология, еволюция, запазване на застрашени видове, и ще разкаже как Дървото на живота може да ни помогне да запазим от изчезване застрашени видове. Джеймс е създател на OneZoom – софтуер, който представя интерактивна визуализация на връзките между живите организми.

Новите технологии променят света на науката по още много начини – включително чрез генното модифициране. Генетичните технологии помагат в борбата с глада и могат да излекуват телата ни. Но както всеки революционен напредък, и този носи със себе си усещането за страх и наближаваща катастрофа. Какво би станало, ако учените искат да заменят ДНК в един вид с друг? А ако някой реши да редактира вирус, за да го направи по-опасен и по-заразен? А какво ще стане, ако учени редактират човешки ембриони?

Всъщност, всички тези неща вече са се случили – а Матю Коб ще разкаже на гостите на Форума защо и как. Матю Коб е британски зоолог и преподавател по зоология към Манчестърския университет, където изследва обонянието, поведението при насекоми и история на науката. Има докторска степен по психология и генетика от университета в Шефийлд. Автор е на научнопопулярни книги.

Програмата на събитието включва общо четири презентации, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio. ​​​​​​​

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !