На 23 април е роден "бащата на квантовата механика" - Макс Планк

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 април 2022 в 00:00 34230 0

Кредит mpe.mpg.de

На днешния ден е роден Макс Планк - немски физик и основател на квантовата физика. Носител е на Нобелова награда за физика (1918) и други награди, член на Пруската академия на науките (1894), редица чуждестранни научни дружества и академии на науката. В продължение на много години е един от лидерите на германската наука.

Макс Планк е роден на 23 април 1858 г. в Кил, Германия. Изучава математика и физика в университетите в Мюнхен и Берлин.

Разнообразен надарен, Макс Карл Ернст Лудвиг Планк не избира веднага физиката - той се колебае между нея, музиката и философията. Разказва се, че младият Макс Планк отива при 70-годишния професор Филип фон Джоли и му съобщава, че е решил да учи теоретична физика. „Млади човече - му казва авторитетният учен, - защо искаш да съсипеш живота си, теоретичната физика вече е основно завършена ... Заслужава ли си да се заемеш с такъв безперспективна работа?“

Това е куриозно, защото двата основни стълба на съвременната физика - теория на относителността и квантовата механика тепърва ще се развиват. А към последната самият Макс Планк има основополагащ принос и не случайно е наречен "баща на квантовата механика".

Освен за квантовата теория, Макс Планк издава редица научни трудове, посветени на термодинамиката, теорията на топлинното излъчване, Специалната теория на относителността, оптиката. Той формулира втория закон на термодинамиката под формата на принципа на нарастване на ентропията и да го използва за решаване на различни проблеми, свързани с физикохимията.

Прилагайки към проблема за равновесното топлинно излъчване методите на електродинамиката и термодинамиката, Планк получава разпределението на енергията в спектъра на абсолютно черно тяло (формула на Планк) и е обосновава този закон чрез въвеждане на понятието за квант енергия и квант действие. Това постижение поставя началото на развитието на квантовата физика, с развитието на различни аспекти на която Макс Планк се занимава през следващите години - "втората теория" на Планк, проблемът за структурата на фазовото пространство, статистическата механика на квантовите системи и т.н.

Планк за първи път извежда уравненията за динамиката на релативистични частици и полага основите на релативистичната термодинамика. Редица произведения на Планк са посветени на исторически, методологични и философските аспекти на науката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !