Планетата X е виновна за масовите измирания на Земята, твърдят учени

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 март 2016 в 15:15 13095 3

Кредит Bloggz.Info

Масовите измирания на Земята, които се случват на около всеки 27 милиона години, са причинени от планетата Х е новата теория, представена от учени от Университета на Арканзас Джон Матезе(John Matese) и Даниел Витмайер (Daniel Whitmire), съобщава сайтът на университета.

Изследването на авторите е публикувана в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Съществуването на Планетата Х (Деветата планета) до момента не е потвърдено. Въпреки, че учените вече я търсят може би 100 години, предположението, че е реална получи подкрепа наскоро. Изследователи от Калифорнийския технологичен институт са направили изводи за параметрите на планетата на базата на орбиталните аномалии, наблюдавани на обекти в Пояса на Кайпер. Техните изчисления на гравитационното ѝ влияние показват, че Планетата X е около 10 пъти масата на Земята и в момента е около 1000 пъти по-отдалечена от Слънцето от нашата планета, тоест - се намира на границата на Слънчевата система.

Сега учените от Университета на Арканзас твърдят, че орбитата на Планетата X бавно се отклонява и пресича на всеки 27 милиона години по-вътрешни области на Слънчевата система като пояса на Кайпер.

Това причинява гравитационни вълни, в резултат на които Планетата X изтласква комети от Пояса на Кайпер навътре в Слънчевата система. Те летят към други небесни тела, включително и нашата планета, и се разбиват в тях. Приближавайки Слънцето, те се разпадат на части, които пречи на проникването на слънчевата светлина.

Според изследователите тяхната теория е най-логичното обяснение на масовите измирания на живите организми на Земята.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3

01.04 2016 в 17:37

Как се прави изследване и се правят изводи за нещо, което не се знае дали съществува, дори да съществува няма никаква гаранция, че орбитата на тази планета е такава каквото я описват?

2

01.04 2016 в 00:24

ДОбре, а Нибиру? Очаквам скоро група учени след здрав зап..експерименти да установят, че Нибиру набира сили и със своите гравитационни вълни смущава пояса кеплер и от него изпадат всякакви НЛО-та.

1

31.03 2016 в 20:21

Очаквам от учените да изброят и няколко масови измирания, поне за последните 81 милиона години...