Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Скали от Марс и Луната и невидимия живот в града на сцената на Ratio

Ratio Последна промяна на 06 юни 2024 в 00:00 1303 0

Скали от Марс

Кредит Ratio

Скали от Марс и Луната и невидимия живот в града на сцената на Ratio

Форумът Ratio събира на 8 юни международни и български учени, които ще разгърнат четири вдъхновяващи теми. Те ще обсъдят условията за формиране на живот и съвременния Ноев ковчег, както и изграждането на хабитат в Космоса и киберсигурността през призмата на приказните герои. Темите ще бъдат представени по достъпен и интересен начин, който провокира за търсене на отговори и нови възможности.
 
Ratio Forum не се случва само на сцената. В изложбената зона организаторите ще допълнят визуално темата за зараждането на живот на Земята и на други планети с две изложби. Едната подчинена на невидимия свят около нас, а другата на скалите, които ни разкриват своите тайни, за по-доброто разбиране на началото на живота на планетите. 

Микрокосмос – Йохана Траянова, концептуален артист и Стефан Казаков, микробиолог и хидробиолог.
Гостите на форума ще могат да се докоснат до разнообразните и изненадващо сложни екосистеми, които съществуват в градските пространства, благодарение на специална визуална инсталация. Изображенията на Йохана Траянова са заснети със специална микроскопска техника, с която улавя красотата и сложността на градския живот в най-малкия му мащаб, напомняйки за изненадващото многообразие на невидимия свят, който ни заобикаля. 

Скалите: химическият мост между неживот и живот – Стивън Мойзиш.
От целия този невидим, динамичен живот се преминава към студения свят на скалите. Ще може да се види най-стария камък на Земята и истински скали от Марс и Луната. Животът на Земята се е появил на границата между геосферата, хидросферата и атмосферата на планетата. Тази настройка служи като основа за това как биологичните системи възникват на скалисти планети и изисква нов трансдисциплинарен подход, наречен „биогеодинамика“. 

На форума Ratio ви очаква цял ден наука с впечатляващи факти, любопитни истории, нови знания и много изненади.

Ratio Forum ще се проведе на 8 юни (събота) в Sofia Tech Park от 10:00 часа. Програмата на събитието включва общо 4 презентации, изложбена част и още изненади. Билети за събитието, както и повече информация за темите и лекторите можете да намерите на сайта на организаторите Ratio.
 

Още по темата

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !