София отново ще бъде столица на науката от 12 до 15 май

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 април 2016 в 16:14 9573 1

Шестото издание на Софийския фестивал на науката ще предложи близо 70 събития за всяка професия, възраст и занимание. Освен събитията, посетителите на фестивала ще могат да видят и науката в действие на над 27 щанда с изложби, демонстрации и експерименти.

Затегнете коланите и се подгответе да достигнем Втора космическа скорост – това е скоростта, необходима на едно тяло, за да се освободи от гравитацията на голямо тяло като Земята и да напусне неговата орбита! Защото от 12 до 15 май Софийският фестивал на науката ще ни поведе на истинско космическо приключение. Специален гост на фестивала ще бъде д-р Мат Тейлър, главен учен на мисията Розета на Европейската космическа агенция. Тази мисия осъществи първото в историята кацане на космически апарат върху… комета! Мат Тейлър има докторат от Импириъл Колидж в Лондон, работил е по 4 космически мисии, а от 2005-та е водещ учен в Европейската космическа агенция по проект "Клъстър" и мисия "Двойна звезда". Презентацията на д-р Тейлър ще бъде в първата вечер на фестивала – на 12 май. За да се подготвите за неговата космическата мисия, можете да подгреете с ударна доза наука с – националния финал на конкурса за млади учени "Лаборатория за слава FameLab". Международният конкурс се провежда в България за 10-та поредна година и отново търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Предизвикателството пред участниците е да обяснят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това само за 3 минути. Същият ден ще има още за космоса с полския учен и изтъкнат комуникатор Карол Вуйчицки, а професорката по Биология и Геология от Университета в Акрън, САЩ, Хейзъл Бартън, идол на спелеолозите, ще ни поведе в дълбините на пещерите.

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на МОН и е част от Календара на културните събития на Столична община. Тази година фестивалът ще се проведе от 12 до 15 май и през тези 4 дни по традиция можете да очаквате още много изненади от над 60 български и международни учени. Във фаталния петък 13-ти ще можете да се срещнете с друг известен учен със съществен принос към едно от големите открития на съвременната наука. Д-р Тури Кинг е ръководител на екипа, който доказа чрез ДНК анализ, че откритите преди няколко години останки при разкопките на един паркинг в Обединеното кралство принадлежат на… самия крал Ричард III, последния английски монарх, загинал в битка. Тури завършва Археология и антропология в Университета Кеймбридж, и специализира Биологична антропология преди да се насочи в областта на Молекулярната генетика в Университета Лестър. Изследванията й съчетават Генетика с Археология, История и География. Докторската й дисертация е върху връзката между британските фамилни имена с Y хромозомата. Освен на сцената, Тури и нейният екип ще покажат във фестивалния комплекс и 3D принтирана реплика на самия скелет на крал Ричард III!

Другата изненада е, че ще можете да се срещнете отново със страхотния професор с червените обувки Франк Бърнет. Освен, че притежава невероятна харизма, с която ще ви завладее завинаги, Франк е сред основателите на най-големия британски фестивал на науката – този в град Челтнъм, където се провежда международният финал на конкурса "Лаборатория за слава FameLab". Проф. Бърнет е гостувал на Софийския фестивал на науката вече два пъти и събитията му се превърнаха в безапелационни хитове. Тази година той ще ни покани в Казино "Хаос"

И това съвсем не е всичко. Открийте какво е общото между Математиката, шаха и Литературата, и как испанските учени се опитват да докажат ДНК на Сервантес. Вижте постиженията на италианската химия и чешката вирусология. Запознайте се с ирландския еколог, който стана международен победител на FameLab със своя разказ за канадската дървесна жаба. Всички тези събития са в партньорство с чуждестранните културни центрове и посолства в България. 

Още акценти от фестивала

Какво още може открием в нашата Слънчева система? Главният редактор на списание „ВВС ЗНАНИЕ“ и звезда от конкурса FameLab д-р Владимир Божилов ще ни разкаже какви други "Космически забивки" да очакваме след като през изминалата година науката направи няколко революционни открития за космоса. Ще погледнем какво се случва и в нашия микрокосмос. Доц. Светла Данова, ръководител на лаборатория „Млечнокисели бактерии и пробиотици“ към Института по микробиология при БАН, ще ни преведе през света "Пробиотиците – добрите бактерии" и силната имунна система. Ръководителят на Националната референтна лаборатория по ентеровируси при Националния център по заразни и паразитни болести доц. д-р Любомира Николаева-Гломб ще ни разкаже повече за ваксините и защо трябва да издадем "Присъда: Без бъдеще!", за да може човечеството да изкорени напълно и трите вируса на полиомиелита. Психоаналитикът и преподавател в Софийския университет доц. Моника Богданова ще сподели полезни съвети за родители и какво всъщност стои зад "Магията на родителството". Химикът-нанотехнолог, учител и опитен FameLab участник Наско Стаменов е подготвил завладяващата история за… "Алхимията – искахме злато, получихме наука". Какво знаем за алхимията и какво да мислим за алхимиците? Шарлатани? Вероятно. Учени? Може би. Но как е започнало всичко и кои са най-видните алхимици? 

И разбира се няма как да пропуснем едно епохално откритие: "Гравитационни вълни – потвърдено". Никола Каравасилев, докторант по Астрофизика в Софийски университет, учител и опитен комуникатор на науката, ще ни представи забележителния физически феномен и значението му за бъдещето.

Това са само малка част от темите на Софийския фестивал на науката през 2016 година. Пълната програма можете да намерите онлайн на www.sofiasciencefestival.bg. 

Изложби, експерименти и демонстрации

Освен събития, фестивалът предлага и много щандове с експерименти и демонстрации, където можете да видите науката в действие. Шатрите "Експлораториум", "Mtel Digital Café", "Зона 42" с подкрепата на VMware и "Бъдеще" с подкрепата на Aurubis Bulgaria ще работят през цялото време на фестивала и за тях не е необходим пропуск или билет. 

Училищна програма

На 12, 13 и 14 май е специалната училищна програма за организирани групи от ученици. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география. Пълната училищна програма можете да намерите онлайн

За фестивала

Софийският фестивал на науката е за тези, които искат да открият и разберат чудесата на света около нас. Той цели да повиши интереса на младите хора и децата към науката и да информира широката общественост за най-новите теми, по които работят учените в България и по света. Фестивалните сцени в Театър София и шатрите в парка Заимов ще съберат учени от България, Обединеното кралство, Съединените щати, Ирландия, Полша, Италия и Испания, за да покажат красотата на науката. 

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община. Това е мястото, където границата между култура и наука не съществува, затова събитието е част от Календара на културните събития на София.

Билети и пропуски

Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти в пространството около театъра е свободен. За събитията са необходими билети или пропуски.

Билети

Входът за някои от събитията е с билети, както е указано в програмата. Билетите са на цена 5 лева (4 лева за пенсионери) и могат да се закупят от касите на Театър София или онлайн чрез сайта на театъра www.sofiatheatre.eu. Срещу закупен билет получавате 10% отстъпка за консумация в Ракета Ракия Бар в рамките на фестивала.

Пропуски за безплатните събития

Повечето от събитията са безплатни, но е необходимо да си вземете пропуск, за да имате резервирано място. Пропуски за събитията на Голяма сцена и в Камерна зала можете да вземете:

  • до 11 май 2016 г. – от касите на Театър София
  • от 12 май 2016 г. – от щанд "Информация" на фестивала

Всички пропуски за събитията в сцена BASF Лаборатория ще се получават само от щанд "Информация" на фестивала от 12 май.

Органнизатори и партньори

Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столична община и е част от Календара на културните събития на София. 

Основни партньори са Мтел, Aurubis, BASF, VMware, BEA Solutions, Dunkin’ Donuts, Maxxium.

Институционални партньори са Администрацията на Президента, Президентски награди "Джон Атанасов", БАН, Национален природонаучен музей, Национален политехнически музей, Съюз на учените в България, Български център за жените в технологиите, Музейко, Форум Демокрит, Посолство на Ирландия, Полски институт – София, Чешки център, Италиански културен център, Институт Сервантес, Театър София и Русенска търговско-индустриална камара.

Медийни партньори са БНТ, National Geographic Channel Bulgaria, безплатен културен гайд "Програмата", Метрореклама, сп. BBC Знание, сп. БГ Наука, сп. Осем, Geograf.BG, Sofia Globe, Obekti.bg, Dnevnik.bg, Karieri.bg, Площад Славейков, Наука OFFNews, сп. Образование и специализация в чужбина, Би Ай Телевизия. 

Фестивални партньори са издателство "Изток-Запад", Робопартанци, Център по Забавна Математика, Amuse Bouche, SmartFabLab, Thunder Box, програма Space Challenges, Био игри, Център за изследвания и анализи, Заслушай се, Ракета Ракия Бар, APECS, Национален музей „Земята и хората“, Национален археологически музей при БАН, Софтуерен университет, Млад изследовател.  

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

Танг

27.04 2016 в 17:54

Ето това е една чудесна новина! Може би единствената днес, за съжаление, но и тя стига.