Световната здравна организация призова: Дарявайте кръв!

Отбелязваме Световния ден на кръводарителя

Катя Димитрова Последна промяна на 14 юни 2016 в 10:31 4685 1

Кредит arstechnica.com

Доброволното даряване на кръв от всички краища на света трябва бързо да се увеличи до 2020 г. За това алармира Световната здравна организация по повод Световния ден на кръводарителя, който отбелязваме днес.

Всяка година кръв даряват около 108 млн. души. Почти 50% от тези кръводарявания се събират в страните с високи доходи, дом на по-малко от 20% от населението на света. Средният процент на кръводаряване е повече от 9 пъти по-голям в страните с високи доходи, отколкото в тези с ниски доходи.

Въпреки това в повечето държави търсенето превишава предлагането многократно. Кръвните центрове от години са изправени пред недостига на животворната течност. Наличната кръв пък невинаги е качествена и безопасна.

Адекватно предлагане може да бъде осигурена само чрез редовни дарения от доброволни, неплатени кръводарители. Те са основата на сигурното снабдяване с кръв, защото са свързани с ниски нива на инфекция, които могат да се предават от трансфузия, включително вирусите на ХИВ и хепатит.

Днес само 62 страни се доближават до 100% от своите национални кръвни доставки от безвъзмездно даряване, а 34 страни са все още зависими от семейното донорство при кризисни ситуации.

Кръвта може да се използва изцяло или разделена на нейните съставни части, като червени кръвни клетки, тромбоцити и други вещества, които могат да бъдат използвани за лечение на широк спектър от заболявания. Една единица кръв може да се използва за няколко пациента.

„Преливането на кръв и кръвни продукти ви прави спасители на милиони животи всяка година, включително и по време на извънредни ситуации, като например конфликти и природни бедствия“, посочва д-р Ед Кели от Световната здравна организация.

Експертът припомня, че начинанието не е болезнено и не е опасно за доброволеца.

Световният ден на кръводарителя се чества ежегодно от 2004 г. насам, с цел подобряване на безопасността и адекватността на националните кръвни доставки чрез насърчаване на безопасни, доброволни, неплатени донори.

Тази година домакин за Световния ден на кръводарителя е Холандия. Редица мероприятия ще се проведат в Страната на лалетата под потронажа на Негово Величество крал Вилем-Александър.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

1

Izalina

14.06 2016 в 12:56

Еми даряваме, ама в параноичната ни страна, повечето хора вярват, че ако дарят доброволно, кръвта им се търгува ...