Безопасно ли е да се пие кръв?

В големи дози животворната течност е силно токсична

Катя Димитрова Последна промяна на 10 юни 2016 в 14:36 12622 1

Кредит www.rollingstone.com

Пиенето на кръв не е запазена марка на вампирите. Много преди мистериозния граф Дракула, още от древността, тази „напитка“ е недоказано, но широко прилагано средство за подмладяване, разкрасяване и лечение на някои болести.

Какво може да ни се случи, ако опитаме? В много малки количества – няколко супени лъжици например, и ако е свободна от патогени, кръвта не може да ни навреди. В по-големи количества обаче тя може да има токсичен ефект, пише Live Science.

Когато животворната течност е ограничена до местата, за които е предназначена – кръвоносните съдове, тя не вреди, а поддържа живота. Но ако напусне тези граници, тя буквално би могла да се превърне в отрова.

Една от причините е, че кръвта е богата на желязо. Организмът трудно обработва този елемент, и тъй като в големи дози той е токсичен, фаталното натравяне с него е много вероятно.

Това състояние, наречено хемохроматоза, може да предизвика широк спектър от заболявания и проблеми, включително увреждане на черния дроб, натрупване на течност в белите дробове, дехидратация, ниско кръвно налягане и нервни разстройства.

Според изследователя Джон Едгар Браунинг (John Edgar Browning) от Georgia Tech, хиляди хора в Съединените щати пият кръв по различни причини. Някои от тези хора твърдят, че допълнителни количества кислород и желязо им дават повече енергия.

Той предупреждава, че тези експерименти са особено рискови за живота и ако не до смърт, те ще доведат най-малко до сериозни физиологични и мозъчни нарушения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

13.06 2016 в 18:03

Извън отпратките към филми с вампири, опасностите ми се виждат преувеличени. Сума ти ястия се правят с кръв от домашни животни. Човешката едва ли е принципно различна по състав.