Дали чаят утолява по-добре жаждата и други 8 летни легенди

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 август 2019 в 00:44 10744 0

Добре ли е да пием ледена бира в жегата? Ще ни предпази ли тъмна шапка от слънцето? Можем ли да разчитаме на морската вода да излекува раните ни? А когато ни влезе вода в ушите, ефективно ли е да скачаме на един крак? На кои от тези летни митове можем да вярваме и на кои не?

1. Раните заздравяват по-бързо в морска вода (вярно)

Драскотините заздравяват по-бързо, просто защото не загнояват. Заради високото съдържание на сол морската вода има свойството да дезинфекцира повърхностни наранявания на кожата, но е вярно само ако водата е чиста - на обществените плажове има всякакви микроорганизми и е по-добре там да не се промиват рани. И естествено, за дълбоки прорезни, прободни и огнестрелни рани всякакви водни процедури са противопоказани.

Съвет: Измийте раната с чиста морска вода, но след това е добре повредената област от кожата да се обработи с антисептично средство и да се затвори с пластир.

2. Да се плува по-рано от половин час след хранене е вредно (вярно)

Гастроентеролозите съветват да се въздържаме от всякакви физически упражнения в рамките на един час след хранене. Резките движения могат да причинят рефлукс - изхвърляне на непреработена храна от храносмилателния тракт в обратна посока на естествената, което може да доведе до киселини и възпаления. При плуване, рискът за рефлукс се увеличава, тъй като човек е в хоризонтално положение.

3. Не трябва да се стои с мокри бански (вярно)

В горещ ден няма никакъв риск за здравето да си стоите с мокри бански, но след плуване в хладна вечер е за предпочитане да сте сухи. В противен случай, може да ви налегнат куп заболявания на пикочно-половата система - уретрит (възпаление на уретрата, т.е. пикочния канал), възпаление на яйчниците и простатит.

4. Дори тъмна шапка може да ви спаси от въздействието на слънцето (невярно)

Тъмната материя не предпазва от слънчев удар, който е вид топлинен удар. Черната бейзболна шапка поглъща лъчите и по този начин силно се загрява и предава тази топлина на главата.

Съвет: В разгара на лятото е по-добре да носите на главата си нещо бяло, което да отразява слънчевите лъчи. Ако много държите да сте с тъмна шапка, сложете си калпак като овчарите, защото той, както и дългата коса има добри изолационни свойства.

5. Димът от огън е вреден за здравето (невярно)

Горящите дърва отделят токсичния въглероден оксид и циановодородни изпарения, както и мутагенни и канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди. Освен това, твърдите частици сажди с размер по-малък от 10 микрона лесно проникват през защитната система на алвеолите на белите дробове.

Но една или две нощи край огъня няма да нанесат драстични вреди върху здравето ви. Вредните съединения в дима от изгарянето на дърва е много по-малко, отколкото, например, в тютюневия дим. Освен това димът, разденен във въздуха, влиянието му е малко.

6. Ако почешете мястото, ухапано от комар, ще ви сърби повече (вярно)

Чесането активира в мястото на ухапването протеините, които изпращат сигнал до имунната система и дразненето на кожата се увеличава.

Съвет: Да се изстуди мястото, като се притисне студен кен кола или кубче лед. Ниската температура забавя химичните реакции в организма и потиска сигнализацията от раздразнената кожа към мозъка. Ако сърбежът от ухапването не се търпи, може да намажете ухапаното място с камфоров спирт.

7. Ако в ухото ви влезе вода, трябва да наклоните глава и да скачате на един крак (невярно)

Външният слухов канал има много завойчета, така че може водата да се задържи в него. Опитайте се да изправите ушния канал (не завинаги, разбира се). Наклонете вода и масажирайте трагуса (малкият хрущял пред отвора външния ушен канал) или дръпнете нагоре и назад ушната мида. Но не прекалявайте.

8. Ако запотен пиете ледена бира, ще се разболеете от ангина (възможно)

Заради студените напитки може да получите хипотермия (преохлаждане) на гърлото и това да отслаби местния имунитет. Така човек става уязвим за всички микроорганизми, които причиняват заболявания на горните дихателни пътища, а не само за конкретната инфекция, ангината.

Съвет: Ледената бира не е най-приятната. Когато пиете твърде студена течност значително се намалява чувствителността на вкусовите ви рецептори. Специалистите препоръчват да се пият напитки с температура около 10-14˚С. Това, разбира се, важи за хубавата бира, чийто вкус не е необходимо да се маскира със студ.

9. Горещият чай утолява жаждата по-добре от студените напитки (невярно)

И топлият чай, и студените напитки еднакво добре компенсират липсата на течности в организма. Навикът да се пие чай идва от райони, където просто не е възможно бързо да се охлади горещата вода. Този навик, дошъл от номадските народи, е използван и за да се дезинфекцира водата. 

Съвет: Горещ чай може да се пие в жегата, за да се изпотите по-силно и благодарение на изпарението на потта от кожата, може да се разхладите. Но не трябва да забравяте, че заедно с потта губите влага и поради това, след като изпиете чая, ще ви се допие по-скоро, отколкото след една студена вода.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !